Yargıtaydan önemli karar

 

Aydın 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise itiraz üzerine, avukatlık bürosunun “lokanta, kahvehane, çay ocağı veya lokal gibi her insanın girip çıkabileceği bir eğlence mekanı olmadığı” nedeni öne sürülerek cezayı iptal etti. İptal sonucuna bu defa adalet Bakanlığı itiraz edince, dosya Yargıtay’a geldi. Yargıtay da, sigara yasağı getirilen yerlerin sayıldığı kanundaki “özel hukuk kişilerine ilişkin olan” ibaresine rağmen, mahalli mahkemece verilen iptal kararının doğru olduğuna hükmetti. Böylece, sigara yasağı avukatlık büroları için geçersiz hale gelirken, ilgili kanun da delinmiş oldu.

VALİLİK CEZA KESTİ, MAHKEME İPTAL ETTİ

Aydın Valiliği İl sıhhat Müdürlüğü ekipleri, Aydın Barosu avukatlarından Ökkeş Korkmaz’a, bürosunda sigara içildiği sebebi öne sürülerek 2 bin TL’lik yönetimsel para cezası verdi. Korkmaz, İl sıhhat müdürlüğünün bu sonucuna itiraz etti. İtirazı değerlendiren Aydın 2. Sulh Ceza Mahkemesi ise, Korkmaz’a kesilen para cezasını iptal etti. İptal sonucunun gerekçesinde “Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ile alakalı kanunda” belirtilen “işletmeler” ibaresinden “çayhane, lokanta, kahvehane, kafeterya, birahane ve dernek lokalleri” benzer biçimde yerlerin anlaşılması gerektiği belirtildi. İşletme sahiplerine, bu benzer biçimde yerlerde tütün ürünleri tüketilmesine göz yummaları halinde idari para cezası verilebileceği kaydedilen kararda, avukatlık bürosunun özel hukuk kişisine ilişik bir yer olduğu ve herkesin kolaylıkla girip çıkabileceği kamuya açık bir alan olmadığı ifade edildi.

YASA DELİNDİ

Ancak hakkaniyet Bakanlığı, Mahkemenin iptal sonucuna itiraz ederek kanun yararına bozma istedi. Bozma talebinde, “özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok bireyin girebileceği binaların kapalı alanlarının” da kanunda sayılan “yasaklı” yerler arasında olduğu açıklandı. Bunun üzerine dosya Yargıtay 19. Hukuk Dairesinin önüne geldi. Bakanlığın talebini değerlendiren Daire, Aydın 2. Sulh Ceza Mahkemesinin iptal kararının yerinde olduğuna hükmederek kanun yararına bozma istemini reddetti. 4207 sayılı “Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi hakkındaki kanunda”, yasaklı yerler “koridorları dâhil olmak üzere her türlü eğitim, sıhhat, üretim, tecim, sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk bürolarına ait olan ve birden çok ferdin girebileceği binaların kapalı alanları” şeklinde sayılıyor. Yargıtay’ın bu sonucuyla kanundaki “özel hukuk bürolarına ilişkin olan” ibaresi delinirken, sigara yasağı avukatlık büroları için geçersiz hale gelmiş oldu.

 

kaynak adıyaman tütünü