Tütünün Sanayide Kullanımı

Tütünün Sanayide Kullanımı

 

Üniversitemizin ev sahipliğinde ve Muş Valiliği, Muş Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ve Tütün Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği ortaklık ile Türkiye’de ilk kere meydana gelen “Tütünün Sanayide Kullanımı” temalı “Uluslararası Tütün Çalıştayı”, yurt dışı ve yurt içinden çok sayıda bürokrat, akademisyen, üretici ve misafirin iştirakıyla başladı.

Çalıştayda Rektörümüz Prof. Dr. Fetih edilmesi Ahmet Polat’ın yanı sıra Ak Parti Genel Başkan desteksı, Kalkınma Eski Bakanı, Bingöl Milletvekili Sayın Cevdet Yılmaz, Ak Parti Genel Başkan desteksı Bitlis Milletvekili Vedat Demiröz, Bursa Milletvekili Müfit Aydın, Muş Milletvekili Mehmet emin Şimşek, gıda tarım ve Hayvancılık Bakan desteksı Mehmet Daniş, Muş Valisi Seddar Yavuz, Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, Gümrük ve ticaret Bakanlığı birleşke Genel Müdürü Arif Sami Saymanoğlu, DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, TAPDK Daire Başkanı Hikmet Sapan ve Adıyaman Tütünü Üretim ve Pazarlama Kooperatifler Birliği Başkanı Şeyhmus Solgun birer açılış konuşması gerçekleştirdi.

Açılış konuşmasında Rektörümüz Prof. Dr. Polat, katılımcıları selamlayarak çalıştayı düzenleyen tüm kamu kurum ve müesseselarına teşekkürlerini iletti. Hayalleri zorlayan bir iradenin atılımıyla tüm eleştirilere rağmen Türkiye’nin öteki illerine olduğu benzer biçimde ilimize de üniversite kurulduğunu; öğrenci yoğunluğuyla, kaliteli ve bilime katkı meydana getiren akademisyenleriyle, fakülteleri, hizmet binaları, yemekhanesi, kütüphanesi, camii, spor kompleksleri ve öteki sosyal tesisleriyle tam bir külliye haline gelen Muş Alparslan Üniversitesi’nin kat etmiş olduğu bu mesafe ile söz konusu eleştirilere en güzel cevap bulunduğunu açıkladı, Bu anlamda Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Üniversite’nin kurumunda emeği geçen her insana minnettar olduklarını dile getiren Rektörümüz, hitabının sonunda Üniversitemize Ziraat Fakültesi’nin açılması için ilgililerden destek beklediklerini beyan etti.

Muş Valisi Seddar Yavuz ise hitabında, ecdadımız Alparslan’ın yadigârı olan Muş’un, Ülkemiz açısından kıymetinin ve değerinin yüksek olduğuna değinerek huzurla dolu bu şehrin kalkınması adına Devletimizin her türlü fedakârlığı hiç esirgemeden yerine getirdiğini belirtti. Vali Yavuz, bölgede önemli konuma haiz olan 402 bin nüfuslu şehrin; insanıyla, kültürüyle bir tüm halinde devleti ve milletiyle kenetlendiğini ve her süre ileriye dönük bir Türkiye için çaba gösterdiğini sözlerine ekledi.

Diğer konuşmacıların mevzuşmalarını tamamlamasının peşinden son olarak Sayın Cevdet Yılmaz kürsüye geldi. Konuşmasına, Muş Alparslan Üniversitesi gibi üniversiteleri bölgeye kazandıran iradenin sahibi, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerini ileterek süregelen Sayın Cevdet Yılmaz, Muş Alparslan Üniversitesi’nin kısa zamanda takdire şayan bir konuma geldiğini belirterek kurultay merkezinin yakın zamanda resmi açılışının da gerçekleşeceğini umduğunu dile getirdi. Bölgenin kalkınmasını ve bölgesel dengesizlikleri gidermeyi temel hedef edindiklerini vurgulayan Sayın Yılmaz, kapsayıcı Kalkınma projesi çerçevesinde ayırım yapmaksızın tüm doğu illerinin kalkınması için çaba sarf ettiklerini ifade etti. 2023 hedefleri doğrultusunda katedilen yolda, önümüzdeki dönemde Muş ve diğer doğu illerinin daha çok mesafe alacağını, emeklerin neticelarını toplamak üzere olduklarını belirtti. Ülkemizin genç nüfus kaynağının ve gözlemlenmekte olan gelir artışının birer avantaj olduğunu kaydeden Sayın Yılmaz, ileride bölgesel kalkınma seferberliği çerçevesinde oluşturulan ve uygulamaya konulacak olan biroldukça projenin kayda değer neticelara müncer olacağına ve üniversitelerin bu noktada büyük bir mesuliyet taşıdıklarına dikkat çekti. Kalkınma açısından üniversitelerin daha fazla proje ve çalışmalarla ön sıralarda yer alması gerektiğine vurgu meydana getiren Sayın Yılmaz, sorunların çözümünün, bulunduğu bölgeye göre kendisini konumlayan Üniversitelerin misyonlarını ve hedeflerini örtüştürmeleri mümkün olacağını ifade etti.

Uluslararası Tütün Çalıştayına değinen Sayın Yılmaz, çalıştayda düşünce ve hayallerin ortaya konulmasını ve neleri nasıl yapacağımızın cevabının aranmasının çalıştayın temelini oluşturması gerektiğini açıkladı. Hitabında paydaşlara teşekkür eden Sayın Yılmaz, özelikle Rektörümüz Prof. Dr. Fetih edilmesi Ahmet Polat’ın Muş’u ve Üniversiteyi sahiplendiğini, şehre katkıları sebebiyle kendisini kutlama ettiğini sözlerine ekledi. Konuşmasının nihayetinde ölçek, katma kıymet ve pazarlama mevzularına çalıştayda yer verilmesini tavsiye eden Sayın Cevdet Yılmaz, faydalı sonuçlar alınmasını temenni ettiğini beyanla katılımcılara başarılar diledi.

Açılış mevzuşmalarının nihayetinde plaket takdimi gerçekleştirildi. Törende, Muş Valisi Seddar Yavuz, Sayın Cevdet Yılmaz’a plaket takdiminde bulundu. Rektörümüz Prof. Dr. Kurtarılışı Ahmet Polat ise Gümrük Kooperatifler Genel Müdürü Arif Sami Saymanoğlu’na plaket takdim etti. Diğer misafirlere plaket takdim edilmesinin arkasından misafirlerle toplu fotoğraf çekildi.

Konuşmaların ardından protokole kampüsümüzü tanıtan Rektörümüz Prof. Dr. Fetih edilmesi Ahmet Polat, daha sonra misafirleriyle beraber merkez yemekhanesinde öğle yemeği yedi. Çalıştaya katılan katılımcılarla beraber yenilen yemeğin peşinden Yörük Çadırına geçen Rektörümüz Prof. Dr. Polat ve protokol, ikramlar ve çay eşliğinde uzun süre sohbet ettiler. Rektörümüz Prof. Dr. Fetih edilmesi Ahmet Polat, sohbetin ardından Kalkınma Eski Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz, misafir milletvekilleri, Valimiz, Belediye Başkanımız ve öteki protokole katılımlarından dolayı teşekkürlerini ileterek misafirlerini uğurladı.
Protokolün uğurlanmasının ardından moderatörlüğünü Prof. Dr. Enver Esendal’ın yaptığı çalıştayın ilk oturumuna geçildi. İlk oturumda yer alan mevzuşmacılar ve yapmış oldukları sunumlar, şu şekilde gerçekleşti:
Tütün Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Servet Yaprak, ‘Türkiye’de Tütün Üretiminin Sürdürülebilirliği’
Tütün ve Alkol Piyasasını Düzenleme Kurulu (TAPDK) Daire Başkanı Hikmet Sapan, ‘Türkiye Tütün Üretim ve Ticareti İle İlgili Mevzuat ve Gelişimi, sorunlar, Dünyadan Farklı Örnekler ve Öneriler’
Azerbaycan Devlet Ziraat Araştırmaları Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Behlül Abbasov, ‘Azerbaycan’da Tütün Yetiştiriciliği’
Sigara Dışı Tütün Üreticileri Derneği Başkanı Gökhan Ersöz, ‘Tütünle İlgili Bir Başarı Öyküsü’
Celal Bayar Üniversitesi Öğr. Gör. Tolga zorba, ‘Türkiye’de Tütünün Pazarlama sorunlarının Tespiti ve Öneriler’

Öğleden sonraki ikinci oturumun moderatörlüğünü, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yaşar Karadağ yürüttü. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kudret Kevseroğlu tarafından, ‘Türkiye Adıyaman Tütünü Üretimi ve Mevcut Durumu’ sunumu yapılırken, sırası ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kemal Ayan tarafından ‘Tütün Yorgunu Çocuklar’ sunumu, Oş Devlet Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ibraım Polotov tarafından ‘Tütünün Kırgızistan’da Kullanımı’ sunumu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr Selim Aytaç tarafınca ‘Tütün bitkilerinin Tarla Atıklarının Bioenerji amaçlı kullanılması’ sunumu, Oş Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sakıbaev Kılıçbek tarafından ‘Tütün Atıklarının Yararlı Atıklar Olarak Ziraat Alanında Kullanımı’ sunumu veGaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Kınay tarafınca ‘Türkiye’de Tütünle İlgili Son Yıllarda Yürütülen Araştırmalar’ sunumu gerçekleştirildi.
Oturumların tamamlanmasının ardından konuşmacılar ve misafirler akşam yemeğine geçti.

https://ozadiyamantutunu.com/tutunun-sanayide-kullanimi/

kaynak Adıyaman tütünü