tütünde ötv yüzdesinde indirim
şeker otu tütüne alternatif olacak mı
Adıyaman Üniversitesinden Doç.Dr. Gökhan Büyük, Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü zorlu Turanlı'nın da içinde bulunduğu 16 kişilik kurul ile ilçedeki şeker otu (stevia) tesislerinde araştırma yaparken, Adıyaman'da şeker otunun Adıyaman tütününe alternatif olacağını söylemiş oldu. Bu yıl 20 dekarlık alanda ekim yaptıklarını özetleyen Büyük, şeker otu projesini GAP idaresinin de desteklediğini söyledi.
Çoruk yolundaki stevia üretim tesislerine gelen kurul, tesis sahibi Selahattin itimatç'den bilgi aldı. Stevia tarlasını ve fide üretim tesislerini gezen kurul daha sonrasında Balıkesir Büyükkent Çifti Eğitim Merkezini de ziyaret etti. Şeker otu için ekstrasyon tesisi de kurmayı hedeflediklerini özetleyen Adıyaman Üniversitesi tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekan yardımcısı Doç Dr. Gökhan Büyük, "Adıyaman Üniversitesi ve Kahta Ziraat Odası Başkanlığı ile beraber GAP İdaresinin desteklediği alternatif nebat olan stevia bitkisinin Adıyaman ilinde üretimi ve şeker otu özetinin çıkarılması ile ilgili bir proje çerçevesinde Balıkesir'in Burhaniye ilçesine geldik. Burada, Selahattin itimatç beyin arazisini ziyaret ettik. İlimiz, daha önce Adıyaman tütünü ekimi ile Çelikhan tütünü üretimi ile anılmaktaydı. 2007 yılından itibaren tütün alımları azaldığı için üreticilere alternatif bir nebat sunulamadı. Tünün üretimi yapan ufak aile işletmelerini daha uygun bir nebat olan stevia bitkisi ile tanıştırmak istiyoruz. Bunu ilimizde yaygınlaştırmak, yaprak üretiminden şeker özeti çıkarabilmek için bir tesis kurma çabaları içerisindeyiz. Bunun için kalkınma ajansına bir proje verdik Kahta Ziraat Odası ve Adıyaman Üniversitesi olarak. Bu şekilde ilimizde şeker otu üretiminin arttırılarak bir biyo tesis ve şeker özetinin çıkarılması ile ülke ekonomisine ve ilimiz tarımsal ekonomisine katkı sağmayı amaçlıyoruz" dedi.
Kahta Ziraat Odası Başkanı Fatin Rüştü zorlu Turanlı da, "Tütüne alternatif olarak arayış içindeydik. Adıyaman Üniversitesindeki hocalarımızla birlikte şeker otu denemesi yaptık. Adıyaman ili Kahta ilçemizde 20 dönüm şeker otu denemesi yapmış olduk. Biz burada da şeker otunun iyi mi üretildiğini nasıl pazar bulduğunu öğrendik. 11 tane çiftçimiz ve 5 tane teknik elamanımızla beraber bu ziyarete geldik. Selahattin hocamızın bize anlattığına gore önümüzdeki yıllarda geleceği olan bir bitki. Biz bunu gidip Adıyaman ilinde daha da geliştirmek istiyoruz. Adıyaman'daki çiftçilerimizin dışarı göç etmemesi için bir alternatif ürün olacağına inanıyoruz" dedi. Tesis sahibi Selahattin güvenç ise, "Bu gün Adıyaman Üniversitesi stevia projesi kapsamında, 16 akademisyen, üretici ve proje yöneticisi ile beraber ziyarette bulundular. Bu yüzden mutluyuz. İnştanrı, daha da hızlı gelişmeye devam edeceğiz" dedi.
kaynak https://adiyamantutun.com/Icerik/seker-otu-tutune-alternatif-olacak-mi/67
CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, iktidar milletvekillerinin tütüne ilişkin verdiği yasa teklifini değerlendirdi.
Milletvekili Abdurrahman Tutdere, TBMM başkanlığına sunulan 18 maddelik kanun teklifinde tütün üreticilerini de yani
Adıyaman tütünü
üreten bizleri yakından ilgilendiren düzenleme olduğunu belirterek, ilgili maddede eksiklik bulunduğunu dile getirdi.
Tutdere, “Daha önce Kaçakçılık Kanunda yapılan değişim, Tütün Üst Kurulundan yetki belgesi almadan tütün ticareti yapanlar ile makaron sigara kağıdı içine ticari amaçla tütün konulması ve bu şekilde satılması 3 ila 6 yıla hapis cezası öngörülmüştü. 1 Temmuz 2020 tarihinde yürürlüğe girecekti. AK Parti, 18 maddelik torba Kanun Teklifinin 14. Maddesinde daha önceki kanun maddesini ikiye bölerek tütün ticaretine ilişkin olan kısmının yürürlük maddesini 1 Temmuz 2021’e kadar erteledi. Sadece makaron sigara kağıdı içerisine ticari amaçla tütün veya
Çelikhan tütünü
konulmasını ve bu şekilde satılmasına ilişkin kanun maddesinin ise yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2020 olarak kalması yönünde teklif vermiştir” dedi.
Tutdere, “Önceki yasanın tütün ticaretine ilişkin olan kısmının yürürlük tarihinin bir yıl süreyle ertelenmesinin teklif edilmiş olması olumlu bir adım olmakla beraber hapis cezasını öngören önceki yasanın ilgili maddesinin diğer kısmının yürürlük tarihinin 1 Temmuz 2020 tarihi olarak teklifte yer almış olması yeni problemler oluşturacaktır. Bizim daha önce TBMM’de defalarca açıkladığimiz benzer biçimde tütün üreticisinin temel beklentisi hapis cezasını öngören kanun maddesinin tamamen ortadan kaldırılmasını sağlayacak yasal değişikliklerin yapılmasıdır.
Hepimiz bu kanun teklifinin komisyon görüşmelerinde ve genel kurul görüşmelerinde hapis cezasının tamamen ortadan kaldırılması yada kanun maddesinin bir tüm olarak yürürlüğünün 2021 veya 2022 evveliyatına kadar ertelenmesi konusunda her türlü mücadeleyi yürütecek, çalışmayı yapacağız.
Adıyaman başta olmak üzere Türkiye'de tütün üretimi yapan tüm tütün üreticilerinin alın terinin önündeki yasaklar kaldırılıncaya kadar mücadelemizi beraber sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kanun Teklifi ile ilgili yazımızı okumak için tıklayınız
Tütün Ticareti Yapanlara Uygulanan Hapis Cezası
AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın'ın da içinde bulunmuş olduğu milletvekilleri, bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara uygulanan hapis cezasının 1 yıl ertelenmesi için kanun teklifi verdi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın, AK Parti olarak tütün üreticilerin daha önce olduğu gibi gene yanlarında olduklarını kaydetti. Kıyılmış sarmalık tütün olarak bilinen ve Adıyaman ilinde yetişen
Adıyaman tütünü
ve
Çelikhan Tütünü
yaparak satış meydana getiren Adıyaman üreticileri Ahmet Aydın'ın sosyal medyasından duyurduğu haber ile sevindi.
Aydın, “tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadın tütün ticareti yapanlara uygulanan cezai hükümleri 1/7/2021 evveliyatına erteleyen, bazı kanunlarda ve 399 sayılı KHK'da değişiklik yapılması hakkında kanun teklifini TBMM başkanlığına sunduk. İzinsiz tütün ticareti yapanlara uygulanacak 3 yıldan 6 yıla hapis cezasının ertelenmesi için teklifimizi verdik” ifadelerini kullandı.
tütünde ötv yüzdesinde indirim adıyaman tütünü
Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Salih Şahan, sarmalık kıyılmış tütünde ÖTV'nin yüzde 40 seviyesine indirilmesini çiftçinin sevinçle karşıladığını dile getirdi.
Kıyılmış sarmalık tütün olan Adıyaman tütünü ve Çelikhan tütünü mamullerindeki özel tüketim vergi oranının yüzde 40 seviyesine indirildiğini kaydeden Salih Şahan, bu oranın üreticileri rahatlattığını ve sarmalık tütün ticaretindeki en büyük engelin aşılmış olduğunı söylemiş oldu.
Emeği geçen her insana teşekkür eden Şahan, “Sarmalık kıyılmış tütün, başta Çelikhan ilçemiz ve Adıyaman dağ köyleri olmak üzere binlerce ailenin geçim kaynağını oluşturmaktadır. Dolayısıyla ekonomi ve istihdam açısından ilimize önemli oranda katkı sağlamaktadır. Yakın zamanda sarmalık kıyılmış Adıyaman tütünü yönetmeliği yayımlanacak. Sarmalık kıyılmış tütünlerdeki vergi oranı başta Adıyaman Milletvekilimiz Ahmet Aydın olmak üzere diğer milletvekillerimizin yoğun çalışmaları ve baskıları sonucunda yüzde 40'a düşürüldü bu vesileyle kendilerine şükranlarımı sunuyorum. Yönetmelik yayımlandıktan sonrasında sarmalık kıyılmış Çelikhan tütünü ticareti kaçak olarak anılmaktan çıkıp kooperatifler kurulup yasal olarak piyasaya arzı sağlanmış olacaktır. Sonuç olarak hem Devletimiz aynı zamanda üreticimiz kazanacak” ifadelerini kullandı.