tarihi dibek kahvesi
tarihi dibek kahvesi
Çanakkale'nin Gökçeada ilçesine bağlı Zeytinli köyünde, geleneksel dibek kahvesi kültürü yaşatılmaya çalışılıyor. Köy meydanında bulunan 3 işletme, kahve isteyen müşterilerine dibekte dövülmüş taze kahve ikram ediyor.
Gökçeada'nın meşhur dibek kahvesi, eski bir Rum köyü olan Zeytinli köyünde zamanı işletmelerde hayat buluyor. Yüz yılı aşkın süredir sürdürülen, dededen toruna geçen işletmeler, kahve kültürünü yaşatmaya çalışıyor. Doğma gelişme Zeytinli köyünden olan Rum asıllı Panayot (78) ve eşi Amirsa Banago (70) köydeki 3 kahvehaneden birisini çalıştırıyor. Madam Amirsa, dükkan içindeki dibek taşında, kendi elleriyle dövdüğü kahveyi, elekten geçirdikten sonra pişirerek konuklarına ikram ediyor. Zeytinli köyünün dibek kahvesiyle meşhur olduğunu söyleyen Amirsa Banago, "Burada eskiden çok vardı. Fakat şimdi 3 kahve kaldı dibek yapan. Birisi bizim kahvemiz. Ada merkezinde 'Dibek kahvesi' olarak oluşturulan işletmeler var. Ama onlarda dibek kahvesi yerine makine kahvesi kullanılıyor. Dibekte kahve döven bir tek hepimiz üçümüz kaldık" dedi.
Dibek kahvesinin farklı bir tadı ve kokusu bulunduğunu söyleyen Amirsa Banago, "Taştan oyulma dibekte, kahveyi önce döverek öğütüyoruz. Peşinden elekten geçiriyoruz. Daha sonra pişirip servis yapıyoruz. adıyaman kervansaray kavhesi Dibek kahvesinin kendisine özgü tadı ve kokusu var. İçerisine sakız katınca apayrı bir lezzeti oluyor" diye konuştu.
Dibek kahvesinin özelliği, sanıldığı benzer biçimde pişirme yönteminde değil. Önceden kavrulan kahve çekirdekleri, içi yuvarlak şekilde oyulmuş taş yada tahta 'Dibek' isminde olan havanda, demirle dövülerek öğütülüyor. Peşinden ise elekten geçiriliyor. Daha sonra, düzgüsel Türk kahvesi benzer biçimde pişiriliyor. Bu şekilde hazırlanan kahve, hem koyu kıvamlı hem de bol köpüklü oluyor. adıyaman kervansaray kavhesi bir başka özelliği ise, meşhurk hazırlanıyor oluşu. Kahve, genellikle her gün, ihtiyaca kadar öğütülüyor. Bekleyen kahve, hem kokusunu bununla birlikte aromasını kaybediyor.
https://www.adiyamankervansaraykahvesial.net/Icerik/tarihi-dibek-kahvesi/30