ŞU ÖLÜMÜN İŞİNE BAK

ŞU ÖLÜMÜN İŞİNE BAK

İnsan hayatının nerede ne zaman sonlanacağı belli değil de ölümlerde ne kadar basitleşti. Arazi kavgası nedeniyle beş kişiye öldürdü. Yol verme kavgasından kavga çıktı, silahlı çatışmaya dönüşen olay iki kişinin ölümüyle neticelandı. Eşi eve bir türlü dönmeyince sokak ortasında önce karsısını sonra da çocuklarını vuran adam intihar etti. Toplumsal bir cinnet haline dönen hayatımızda gerilimlerin devamlı artması aslate hayra alamet değil. Hızlıca nezaketsizleşen, saygıyı kaldıran, sevgiyi unutan, sorumsuz ve alakasız tipler Türkiye’nin huzurunu kaçırıyor. Bir tarafta edep ve haya ile hareket edenler, öteki tarafta edepsizliğin her türlüsünü yapanlar. Ölümün bu kadar garipleşip ucuzlaştığı bir ülkede refah nasıl olsun? Her şey tabi ki ille de para değil. Terbiye ve haya başka bir şey. Bir sürü araba yeşil ışığın yanmasını beklerken, aradan kaynak yapmış olup, kazaya yol açan ve insanoğluı geren o sorumsuz cüzdanı ne kadar kabarık olursa olsun, görgüsüzün ta kendisidir. Son beş ayda boğulmalar sebebiyle 366 vatandaşımız yaşamını kaybetmiş. Böyle bir şey olabilir mi? Bana Almanya’da, Fransa’da, İspanya’da, Portekiz’de böyle bir vaka gösterin de ağzım açık kalsın. Onlarda yokta niçin bizde var? Bak Mustafa Kemal Atatürk ne diyor; “Muhasır ve medeni devletler seviyesinin üzerine çıkmak gayedir.” yani büyük Mustafa Kemal Atatürk onların seviyesinde olun demiyor, onları da aşın diyor. Hepimiz neredeyiz? Şu ölümlerin işine bakın nerede olduğumuzu görürsünüz.

BELEŞ SİRKE BALDAN TATLIYDI

Bayram süresince Osmangazi Köprüsünden geçişler bedavaydı. Turlar düzenlediler oralara. Köprü vızır vızır çalıştı. Binlerce araç bu taraftan o tarafa, o taraftan bu tarafa geçip durdu. Beleş diye amma da saldırı ettik şu Osmangazi Köprüsüne. Hani derler ya beleş sirke baldan tatlıdır diye, işte aynen öyle. Dünden itibaren köprüden geçişler paraya bağlanınca nerede ise in cin top oynar hale geldi. O köprüyü şimdi hakkaten kullanması gerekenler kullanıyor. Demek ki her ne kadar beleş sirke baldan tatlı olsa da amacına uygun ne kullanmıyorsak, eninde sonunda gerçekle buluşup her şey gerçek hüviyetine dönüyor. Bazıları için şöyle derler, yahu bu iyi mi insan, beleş gömüt bulsa girecek. Bedava diye ölümü göze almak neyin nesidir? Iyi mi bir ruh halidir? Varın siz düşünün.

TİRYAKİLERİN SİYAH DUMANI

Dün sabah bakkal, bayi, market, büfe her neyse, sigara almaya gidenler soğuk bir duşla karşılaştılar. Sigaraya zam gelmiş. Her pakette bir liralık zam, fert günde bir paket sigara içiyorsa 365 lira eder. Oysa bizler tütün ülkesiyiz Adıyaman tütünü fakat ne yazık ki bu ülkede yerli sigaranın bilmiyorum kaç katı kadar yabancı sigara satılıyor. Ya eskiden öyle miydi? Yabancı sigara oranı nerede ise yok denecek kadar azdı, vitrinleri rafları yerli sigaralar süslerdi. Haydi başlayalım saymaya; asker sigarası, o erlere bedava verilen türdendi. Bir de silahlı kuvvetler sigarası vardı, onlar da silahlı kuvvetler mensuplarına uygun bir fiyatla satılırdı. Sonrasında devam edelim, en ucuzu üçüncü sigarasıydı. Onu ikinci ve birinci takip ederdi. Peşinden Bafra, Samsun, Maltepe, Gelincik, Harman benzer biçimde sigaralar lüks sınıfında sayılarak yerini alır, bu sigaraların filtresiz olanları orta derece, filtreli olanları da üstün sınıf kabul görürdü. Bizler Tekel’i sattık. Tütün Türkiye’de eskisi benzer biçimde ekilmiyor. Eğer özümüze dönersek, kendi tütünümüzü yetiştirip, kendi ürünlerimizi ünlü markalarla eş değere kavuşturursak bundan hem ülke kazanır, bununla beraber sigara her ne kadar sağlığa zararlı olmuş olsa da tiryakiler yerli Adıyaman tütünü sigaraları içip, parayı da Türkiye’de bırakır. Evet, dün tiryakiler aniden şok oldular. Suratları bir anda buruştu. E yuh be falan dediler. Derhal bizim Ali’ye sormuş oldum; “Ali sigaraya zam gelmiş haberin var mı?” dedim. Hemen hemen yeni paket almadığı için zamlardan bir habermiş. Haberi olunca simaı aniden ekşidi, ama nasıl yapsak içmeye devam edeceğiz dedi. Peki şimdi ne yapmalıyız? Her şeyden önce toplumda sigarayı bırakma bilincini yerleştirmek için yoğun bir çaba sarf edip, öncelikle insanlarımızı bu kötü alışkanlıklardan kurtarmalıyız. Baktık ki olmuyor, çokta başarılı değiliz, tiryakiler devam ediyor, o zaman kendi tütünümüzü ekip kaliteli yerli sigara üretmeliyiz.

https://ozadiyamantutunu.com/su-olumun-isine-bak/

kaynak Adıyaman tütünü