SON PİŞMANLIK NEYE YARAR

SON PİŞMANLIK NEYE YARAR

 

adıyaman tütünü

 

Sigara içenler şimdi bana kızacaklar biliyorum. Hatta “Ya şu bizim sigaramıza laf söylemeyi bırakın artık.  Sıktınız fakat” dediklerini duyar gibiyim.  Fakat ne derlerse desinler, ben doğru bildiğimi söylemeye devam edeceğim.  Derdim, insanlığı tatlı tatlı yok etmeyi sürdüren bu kara belanın onlara verdiği zararın farkına varmaları ve kurtulmalarını sağlamak.

 

Çünkü insanoğlu seviyor, bir dumanın tutkunu olarak göçmelerini kabul edemiyorum.

Sigarayla mücadele adına uzun senelerdir birçok etkinlikler yapıldı, kamu spotlarıyla insanoğlu uyarıldı, çeşitli caydırıcı cezalarla donatılmış kanunlar çıkartıldı, akademik çalışmalarla, konferanslar, panellerle topluma tehlike çanlarının çalışı tüm teferruatıyla anlatıldı.  Gazetelerde yazdık, TV programları yapmış olduk ve “Eh dedik, eh.  Artık bir şeyler değişir mutlaka”.  Kendi kendimize mutlu olduk.  Sevindik.  Dumanlı hava sahasında ayrıca  Adıyaman tütünü yaşamaya son vereceğiz zannettik.  Ciğerlerimiz adına ancak  Adıyaman tütünü bayram ettik.

Tabi ki hepimiz sigara içmiyorduk.  Biz duman altı olmaktan ve pasif içicilikten kurtulacakları için kendi ciğerlerimiz adına bayram ettik de.  Sizler içinde, sağlıklı ve kaliteli yaşama kavuşacaklar sevinciyle, daha bir başka coştuk.

Ancak,  son günlerde çılgıncasına coşarak büyüyen sigara tutkusunu görmek beni son aşama üzdü.  Bu uğurda mücadelenin her türlüsü için gecesini gündüzüne katanları düşünemiyorum şu demek oluyor ki. Kim bilir ne kadar çok üzüyordur bu olumsuzluk onları.

Yapılan yoğun çalışmaların arkasından sanki etkilenmiş görüntüsü vardı toplumda.  Bayağı ses getirmiş gibiydi.  Tespitlerimize bakılırsa gelişmeler memnun ediciydi.  İyi de ne oldu dostlar.? Ne oldu da on kişiden dokuzu elinde sigarayla geziyor.  Ne oldu da gençler mahalle aralarında, kapıların merdivenlerine dizilerek sigara partileri meydana getirmeye başladılar.  Sokakta hanımlar fütursuzca sigara tüttüre tüttüre geziyorlar.  Tesadüfe bakınız.  Şu anda televizyonda bir şarkı dinliyorum.  “Sigaramsın benim.  En büyük keyfimdir.  Zararını bile bile bir sayıyor, seni içime çekiyorum” sözleriyle bana nispet yapar gibi devam ediyor.  Hay Allah.  Güldürdü beni.  Bu iyi mi bir tutku Ya Rabbim. Olsun.  Sigara adına ve  Adıyaman tütünü ne methiye düzerlerse düzsünler.  İstedikleri şiiri, şarkıyı söylerlerse söylesinler. Caymak yok.  Mücadeleye devam. Bu zavallı çocukları, gençleri sigara illetinden kurtarmalıyız.  Bununla birlikte bu mücadeleyi hep birlikte yapmalıyız.  Bizlere çok kızacaklarını bilsek de, söz işit sekte, dışlansak ta, sigara dumanı yüzümüze, yüzümüze üflense de, harpa cağız.  Bakınız, ABD’de “ Tütün ve sağlık” üzerine meydana getirilen büyük bir araştırma sonucu, en çok ölümlerin düşük ve orta gelire sahip ülkelerde yaşanmış olduğunu tespit edilmiştir.  Türkiye için hazırlanan raporda,  yüzde elli oranında adam ölümlerinin en büyük sorumlusunun da Adıyaman tütünü kullanımı olduğu belirtilmiştir. Yazık, bununla beraber çok yazıktır.

Evet.  Bunları yazmak ve sevdiklerimizi uyarmak zorundayız.  Bu arada kendimizi de güvence altına almamız lazım.  Ailesiyle birlikte gittiğimiz bir restoranda duman altı olmak ve öksürük krizine tutulmak.  Daha kısaca, paramızla sağlığımızın içine etmek bu olsa gerek.  Cesaretin varsa uyar.  Alan razı, veren razıdır.  Ya, bir insan kitlesi birden sigara içmek için restorana gider mi.? İnanınız  abartmıyorum.  Seçkin bir mekânda hepimiz sigara yarışı içinde adeta.  Acaba bu gecemi bu şekilde dedik.  Bir başka gittiğimizde de aynı durumla karşılaşınca anlamış oldum ki, kanun, kural, sıhhat, hassaslık hepsi hikâye.

O nedenle bir kez daha yazayım ve okurlarımla bu tehlikenin yine ne derece etkili hortladığını paylaşayım dedim. Sizleri bilmem fakat ben bu olumsuzluğu fazlasıyla ciddiye alıyorum. Sağlıksız bir topluma,  bir geleceğe bağlarımlı kalmayı kabullenmiyor yüreğim. Her çocuğun, her gencin, her kadının ve babanın elinde gördüğüm sigara beni üzüyor.  Endişelendiriyor.  Çocuklarımızın özentinin esiri olmasından korkuyorum. Ve, bu  toplumsal tehlikenin göz ardı edilmemesini, acilen üzerinde yeni fikirler üretilmesini yetkililerden bekliyorum.  Kim öksüren, nefessiz bir ülkenin yöneticisi olmak ister ki.

https://www.celikhantutunu.com/Celikhantutunu/SON-PISMANLIK-NEYE-YARAR/1361

kaynak Adıyaman tütünü