SIGARA IÇENLERI KENDI HALINE BIRAKALIM
SIGARA IÇENLERI KENDI HALINE BIRAKALIM
Dünyanın en sevilen ölüm aracı olan tütün ve tütün mamulleri ve başta sigara olmak üzere maksimum satılan ürün. Her ülke bu ürünün kullanımıyla ilgili yasal ve toplumsal mücadeleyi veriyor. Ama ne yazık ki sigara içenlerin sayısı azalması gerekirken nüfus artışına paralel olarak artıyor.
Demek ki insanlar bu yolla ölmeyi tercih ediyorlar. Onun için sigara içenleri kendi kendine bırakmak ve özgürlüklerini yaşamasına izin vermek gerekir. Iyi mi bir özgürlükse?
Fakat ne yazık ki bir tek kendileri zarar görse sorun yok. Çevresine, ailesine acı çektirmesi onları da yavaş yavaş zehirlemesi olmasa hiç karışmayalım diyeceğim de olmuyor işte.
Uzmanların raporuna gore: Sigarada var olan ve fiziksel bağlarımlılıktan görevli olan nikotin, renksiz- kokusuz ve çok zehirli bir maddedir. Böcek ilacı yapımında bile kullanılmaktadır. Sigara içiminde dolaylı ve çok yavaş olarak kana geçmektedir; metabolizma hızı ile alım hızı dengelidir, dolayısıyla vücutta birikim yapmaz ve güçlü bir uyuşturucu madde olduğundan bir süre sonra hoşgörü gelişir, yavaş yavaş ölüme giden yolları kolaylaştırır.
Sigara paketleri üzerindeki sağlığı, dolayısıyla yaşamı tehdit eden değerlere karşı bireyleri uyarıcı mesajlara bir göz atarsanız:
* Sigara içmek Öldürür
* Sigara içmek Size ve Çevrenizdekilere Ciddi Zararlar Verir
* Hamile iken Sigara içmek Bebeğe Zarar Verir
* Sigara içenler Genç Yaşta Ölür
* Sigara içmek Ağrılı Ve Yavaş Bir Ölüme niçin Olabilir
* Sigara içmek Damarları Tıkar, Kalp Krizine Ve felçlere neden Olur
* Sigara içmek Ölümcül Akciğer Kanserine niçin Olur
Bu kadar insanı ölüme yaklaştıran ve bu kadar sevilen başka bir içimlik var mı? Ne olmuş yani adamın bir içimlik sigarasına neden karışıyoruz ki? Bırakın içsin ve yavaş yavaş ölsün. Yeterki çevresine zarar vermesin.
Dünya Tütün Atlasında sigaraya bağlı ölümlerin yüksek olduğu ülkeler siyah renkle yer almaktadır. Türkiye söz konusu atlasta siyah renkte gösterilmektedir
Türkiye’deki erkeklerinin neredeyse yarısı (%48) sigara kullanıyor ve adamların sigara içme oranı Batı Avrupa ülkelerinin hepsinden daha yüksektir. Hanımların %15’i sigara kullanmaktadır ve bu oran giderek artmaktadır.
Yüksek sigara kullanımı oranları erken ölümlerde, yüksek sağlık harcamalarında ve verimlilik kaybında önemli bir rol oynuyor. Her yıl tütün ve Adıyaman tütünü ile bağlantılı hastalıklar sebebiyle 50.000’in üzerinde vatandaşımız ölüyor. Sigara ile alakalı hastalıklar, erkekler arasında en yaygın ölüm sebebidir. Erkek egemenliği bu alanda da sürüyor.
Öte taraftan ülkemizde ve bir çok ülkede tütün ve tütün mamullerinden, Adıyaman tütünü alınan yüksek vergiler bütçeye önemli gelir kaynağı sağlıyor. Dünyada sigara piyasasını elinde tutan büyük firmalar reklam pastasına büyük destek sağlıyorlar. Kim bu musluğun kesilmesini ister ki?
Öyle yada böyle sigara içenlerin özgürlüğüne karışmayalım fakat içmeyenleri de içenlerden korumak için çaba göstermeliyiz. Dumansız hava sahası hepimizin özlemidir.
ÇETİNCE: Parasını el alır, dumanını yel alır, zararı sana kalır?