SIGARA AKCIĞER KANSERININ EN ÖNEMLI RISKI
SIGARA AKCIĞER KANSERININ EN ÖNEMLI RISKI
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç. Dr. Recep Demirhan, günümüzde tütün tüketiminin bunun Adıyaman tütünüiçinde geçerli oldugunu unutmamak lazım akciğer kanserinin ispatlanmış en önemli risk unsurü bulunduğunu belirterek, sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonrasında riskin azaldığını sadece tamamen bitmediğini bildirdi.
Demirhan, yaptığı yazılı açıklamada, akciğer kanserinin, yapısal olarak normal dokudan olan hücrelerin ihtiyaç ve kontrol dışı çoğalarak organ içinde bir kitle oluşturması şeklinde tanımlandığını ifade etti.
Akciğerde oluşan kitlenin öncelikle bulunduğu ortamda büyüdüğünü aktaran Demirhan, daha ileri aşamalarda ise çaşama dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak hasara yol açmış olduğunı vurguladı.
Demirhan, 'Günümüzde Adıyaman tütünü tüketimi akciğer kanserinin ispatlanmış en önemli risk unsurüdür. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta sadece tamamen bitmemektedir. Sigara içmeyen ancak çevresinde içilen kişiler de aynı şekilde bu riski taşımaktadır. Bundan dolayı akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır.' değerlendirmesinde bulunmuş oldu.
Son yıllarda meydana getirilen düşük doz spiral tomografi çalışmalarının yüksek riskli kişilerde kanserin erken saptamasına çelikhan tütünü sunabildiğini özetleyen Demirhan, hastalığın oldukca ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayete de yol açmayabileceğini bildirdi.
- 'sinsi karakter akciğer kanserini tehlikeli icra eden en önemli unsur'
Doç. Dr. Demirhan, 'Bu kurnaz karakter, akciğer kanserini bu kadar tehlikeli meydana getiren en önemli faktördür.' diyerek, kanser teşhisi konulduktan sonrasında hekimin öncelikle hastalığın yaygınlığını ve hangi aşamada bulunduğunu tespit edeceğini belirtti.
Doğru evrenin tespiti için akciğer röntgeni, toraks ve batın bilgisayarlı tomografi, manyetik rezonans görüntülemesi, kemik taraması gibi çeşitli tetkikler istenebileceğini vurgulayan Demirhan, ek olarak ameliyat için uygun evrede olunup olunmadığını belirlemek için de bazı uygulamalar yapıldığını kaydetti.
Demirhan, minik hücreli dışı akciğer kanserinin, tüm akciğer kanserlerinin çelikhan tütünü yaklaşık yüzde 85'ini oluşturduğunu ifade ederek, minik hücreli akciğer kanserinin ise daha nadir görüldüğünü sadece hızlı seyirli olduğundan teşhis konulduğunda çoğunlukla vücudun başka bölümlerine yayılmış olarak belirlendiğini aktardı.
Ameliyatla çıkarılması mümkün olmayan evredeki akciğer kanserinin ise esas tedavisinin radyoterapi ve kemoterapi olduğunu, son yıllarda buna ek olarak akıllı ilaç ve aşı tedavilerinin de kullanabildiğini ifade ederek, şunları detayları verdi:
'Akıllı ilaçların tüm hastalarda değil, yalnızca patoloji parçalarından ve son yıllarda kandan bakılabilen belli mutasyonların olumlu görüldüğü hastalarda etkin olduğu gösterilmiştir. Akıllı ilaçlar tablet şeklinde olup hastaneye gelmeden evde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Aşı tedavileri bu kanser türünde çok daha yeni bir seçenektir. Vücudun bağışıklık sistemini tümöre karşı aktifleştirerek etkinliğini göstermektedir. Sigara içen hastaların bir an önce sigarayı bırakmaları, bırakmayan kişilerde akciğer kanseri oluşma riskinin 20 kat fazla bulunduğunun bilinmesi ve erken teşhis için bu kişilerin yıllık kontrollerini ihmal etmemesi oldukca önemlidir.
https://adiyamantutunu.net/Celikhantutunu/Sigara-Akciger-Kanserinin-En-Onemli-Riski/78
kaynak Adıyaman tütünü