Ramazan Sigarayı Bırakmak İçin Önemli

Ramazan Sigarayı Bırakmak İçin Önemli

adıyaman tütünü

 

Ramazan Sigarayı Bırakmak İçin Önemli


Bingöl Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi besin Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Bingöl İl Tütün kontrol Kurulu üyesi Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, Ramazan ayının Adıyaman tütünü ve sigarayı bırakmak isteyenler için çok iyi bir fırsat olduğunu belirterek, “İftara kadar değil, sonsuza kadar sloganıyla sigara bırakılmalıdır" dedi. Sigara kullanımının dengeli beslenmenin karşısında en büyük engel olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Bayram Yurt, sigaranın aslabir sorunu çözmeyip, aksine biroldukça sağlık problemine neden bulunduğunu söyledi. Sigaradan uzak durmakla bir hayatın kurtarıldığı, en güzelinin ise bu hayatın sigarayı bırakan ferdin kendi yaşamı olduğunu ifade eden Yurt, "Sigaranın hemen hemen malum sayısız zararlarının yanında ferdin beslenme şekli ve alışkanlıkları üzerinde de biroldukça negatif etkileri mevcuttur. Sigara kullanımının dengeli beslenmenin karşısında en büyük engel olduğu unutulmamalıdır” diye konuştu. Meydana getirilen istatistiklere göre sigaranın azaltılarak bırakılmasında başarı oranının yüzde 6 iken, ansızın bırakılmasındaki başarı oranının ise yüzde 80 olduğuna değinen Yurt, “Ramazan’ın içsel atmosferine girdiğimiz bu günlerde sigara içmenin haram olduğu fetvasının da etkisiyle üstün bir irade anlayışı gösterilmek suretiyle sigara ve Adıyaman tütünü bırakmalarda artış beklenmektedir” ifadelerini kullandı. “mutlaka SAHUR YAPIN” yeterli ve dengeli beslenmeye de vurgu meydana getiren Yurt, Ramazan boyunca yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmesini ve aşırı sıcaklıkların etkisiyle artan terlemeye karşı yeterince sıvı alınması gerektiğini belirtti. Oruç tutanların mutlak suretle sahur yapmaları gerektiğini belirten Yurt, şunları söyledi: “Gece metabolizma hızı yavaşladığından vücudun yağlanma hızı ve dolayısıyla kilo alma riski artmaktadır. Bu nedenle sahura kesinlikle kalkılmalı ve sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta şeklinde besinlerden oluşan hafifçe bir kahvaltı yapılmalı yahut çorba, sebze ve zeytinyağlı yiyeceklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir.” “UZUN SÜRELİ TOKLUKTA YUMURTA ÇOK ÖNEMLİ” Oruç tutarken açlık ve susuzluğu önlemek için gün boyu tok tutacak gıdalara öncelik vermek icap ettiğini kaydeden Yurt, “Yumurta, uzun süreli tokluk hissi elde eden en önemli besinlerdendir. Kaliteli protein içermesinin yanında tok tutucu özelliği fazla olan yumurtanın sahurda tüketilmesine dikkat edilmelidir” dedi. İlk oruçta baş ağrısını önlemek için sahurda hurma tüketilmesi gerektiğini ifade eden Yurt, "Çok değerli bir besin maddesi olan hurma, Ramazan’ın vazgeçilmezlerindendir. İlk oruçta vücut açlığa alışmadığı için ilk gün kan şekerinin azalmasından meydana gelen baş ağrısı için kan şekerini dengeleyen ve artıran hurmanın tüketilmesi son derece önemlidir. Hurma yalnız iftar için değil, sahur için de oldukça değerli bir besindir. Sahurda tüketilecek birkaç tane hurma vücuda gün süresince gerekli olan enerjiyi ve mikro besin elementlerini sağlayacak aynı zamanda tokluk hissini verecektir. Kan şekerinden meydana gelen baş ağrılarının önlenmesinde ve özellikle de sindirim sisteminin tertipli çalışmasında kayısı ve üzüm hoşafını da sahurda ihmal etmemek gerekmektedir” şeklinde konuştu.

https://www.celikhantutunu.com/Celikhantutunu/Ramazan-Sigarayi-Birakmak-Icin-Onemli/1579

kaynak Adıyaman tütünü