Manisa’da tütün

Manisa’da tütün

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim dalı öğretim üyesi Bilal Gümüş, sigara içen ve kimyasal ürün kullanılan iş yerlerinde çalışan kişilerde Mesane Kanseri görülme riskinin fazla bulunduğunu ifade ederken, Manisa’da kansere yakalanma oranının öteki illere bakılırsa daha fazla olduğunu söylemiş oldu. Sigaradan uzak durulmasını hatta sigarasız şehirler yaratılması gerektiğini ifade eden Gümüş, konu ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulunmuş oldu.
Özel Haber: Eren EKİNCİ
MANİSA Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Bilal Gümüş, sanayi tarımında kullanılan kimyasal ilaçlar ve Adıyaman tütünü üretimi ile tüketimi sebebiyle Manisa’da mesane kanseri olan kişilerin hiç de az olmadığını söylemiş oldu. Erkeklerde bu kanser türünün kadınlara oranlara daha çok görüldüğünü belirten Gümüş, kanser hakkında gazetemize açıklamalarda bulundu. Özellikle endüstri ziraatının yapıldığı illerde Mesane kanserinin görülme mümkünlığının fazla olduğuna dikkati çeken Gümüş, Manisa’nın diğer illere oranla bu kanser riskinin fazla olduğu iller içinde olduğunu aktardı.
ÇIPLAK ELLE TÜTÜNE DOKUNMAK KANSERE YOL AÇIYOR
öteki illerdeki hastanelere oranla Manisa’daki hastanelere Mesane Kanseri sebebiyle başvuran kişilerin sayısının daha çok olduğunu belirten Gümüş, tütün bitkisine çıplak elle dokunmanın da kansere neden olabileceğini söyleyerek şöyle konuştu: “Manisa’da mesane kanseri biraz daha çok görünüyor. Biri sigara içilmesi ikincisi ise sanayi tarımına bağlı olarak tarımda kullanılan kimyasal maddeler. Yine azca olmasına rağmen Manisa’da tütün ekimi halen devam ediyor. Çıplak elle Adıyamantütünü dokunulduğu için bu hareket zaman içinde kansere yol açabiliyor. Çiftçilerimiz kimyasal maddeleri kullanırken ne yazık ki koruyucu önlemlerini almıyor yada önemsemiyor. Buna bağlı olarak kimyasal vücut kirlenmesi meydana geliyor. Hastanemize sayıyı tam olarak verememekle beraber öteki illerdeki polikliniklere oranlara bize başvuranların sayısı daha çok.”
“SİGARASIZ ŞEHİRLER YARATMAK LAZIM”
Kansere sebep olan nedenlerin ilk sırasında sigara kullanımı geldiğini belirten gümüş, sigarasız şehirler yaratmak gerektiğini söylemiş oldu. Gümüş, “Kanserden korunmak için kesinlikle sigaradan uzak durulması lazım. Aslına bakarsak kamu binaların içinde sigara içmek değil, özel kurumlarda da sigara içilmesinin önüne geçilmesi lazım. Sigarasız şehirler yaratılması lazım.” diyerek vatandaşları sigara içmemeleri konusunda uyardı.
SANAYİDE ÇALIŞanlamış olur DİKKATLİ OLMALI
Manisa Organize sanayi Bölgesi’nde kimyasal ürünlere maruz kalan işçilerin de kansere yakalanma riski olduğuna değinen Gümüş, “gene aynı şekilde burada bir organize endüstri var. Yoğun bir şekilde kimyasal ürün kullanılıyor. Burada çalışan insanoğluın vücut kirlenmesinin önlenmesi lazım. Bu kimyasal maruziyeti engelleyecek şekilde çalışma ortamları olmalı. Hiç ağrısı sancısı yokken idrarından kan gelmesi patolojisi ile hastalarımız bize başvuruyor. Bu kan gelmesi 24 saat sonra kesilebilir. Hata daha sonra “Herhalde üşüttüm ya da taş düşürdüm ondan kan geldi” düşüncesine kapılıyor ve önemsemiyor. Aradan bir süre geçtikten sonrasında hasta tekrar aynı sorunla karşılaşınca işin ciddiyetini anlıyor ve bir hastalığının olduğunun farkına varıyor. Bunun tedavisi var fakat burada tümörün hastanın idrar torbasının hangi katmanına kadar ilerlemiş olduğunun cerrahi bir işlemle tespiti yapılmalı. Bu tespitin sonucu olarak da tedavi gerekiyorsa tedavi süreci başlıyor.” ifadelerini kullandı.
KANSERDEN KESİN KURTULUŞ YOK
Mesane kanserine yakalanan hastaların erken teşhis ve tedavi ile ömür sürelerinin uzatıldığını belirten Gümüş, tedavi şekillerinden bahsederek sözlerini şu şekilde sonlanmış oldurdı: “Erken gelen hastalarımızda idrar torbasının ‘Etli’ dediğimiz kısmında kas tabakasına yayılmamış olan hastalıklarda onu elektrikli bir aletle kazıyarak idrar torbasının temizliğini yaparak tedavi ediyoruz. Fakat eğer hastalık, idrar torbasının ‘Etli’ denilen kısma yayılmışsa tedavi hasta açısından yaşam standardını etki açısından sorun oluyor. İcabında hastanın idrar torbasının alınıp oraya, bağırsağından yeni bir idrar torbası yapılmasına kadar girebiliyor. Her kanserin olduğu gibi mesane kanserinde de ölüm riski vardır. Hiç kimse herhangi bir kanserden yüzde 100 kurtuldum diyemez. Ancak gerekli takip ve tedavi yapılırsa ömür süresi uzatılarak yaşam kalitesi arttırılarak o hastalıkla yaşanabilir.”

manisada adıyaman tütünü

manisada sarma tütün,

manisada tütün,

https://ozadiyamantutunu.com/manisada-tutun/

kaynak Adıyaman tütünü