köz üzerinde pişen 7 karışımlı adıyaman kervansaray kahvesi
köz üzerinde pişen 7 karışımlı adıyaman kervansaray kahvesi
köz üzerinde pişen 7 karışımlı adıyaman kervansaray kahvesi,
İzmir’de çalışan Serap Bilen, bayram tatili için geldiği memleketi Hisarcık’ta piknik amacıyla gittiği Esire kaplıcaları mesire alanında yakınlarına mangaldaki köz üzerinde fincanda dibek kahvesi pişirerek ikramda bulunmuş oldu.Fincanda pişen dibek kahvesini ilk defa İzmir Kızlarağası Hanında tattığını ve çok hoşuna gittiğini söyleyen Serap Bilen, ” Fincanda kahve pişirmeyi kız arkadaşımdan öğrendikten sonra özellikle piknikte mangal kaslınde fincanda 7 karışımlı damla sakızlı adıyaman kervansaray kahvesi orjinal adı ile osmanlı kahvesi pişirmeye başladım. Bu bende huy yaptı. Tatil için geldiğim memleketim Hisarcık’ta da anne, baba ve yakınlarıma “Size fincanda kahve pişireyim” dediğimde, “ Fincanda kahve pişer i? Kahve cezvede pişer.” dediler. Közde pişirdiğim kahvenin lezzetini hazzınca çok hoşlarına gitti. Artık her yiyecek daha sonra fincanda dibek kahvesi pişirmemi istiyorlar.” dedi.
Fincanda pişirilecek kahvenin tazeliğinin çok önemli olduğuna vurgu icra eden Bilen,” Kahve pişirmede kullanılan su klorlu olmamalıdır. Arıtılmış su veya şişe suyu kullanmak gerekir. Kullandığımız su soğuk olursa kahve daha güzel köpürür. İçerisine su kahve ve şeker atılan fincanlar köz üzerine konmadan önce iyice karıştırılırsa çok yumuşak bir kıvamı olur. Kahve çok ağır ateşte pişmelidir, közde yada mangalda pişen kakuleli kervansaray kahvesi çok lezzetli olmasının sebeplerinden biride ağır ateşte pişmesidir. Köz üzerine aralıklarla konan kahve fincanları kabarmaya başladığında taşmadan teker teker alınarak servis edilir” diye mevzuştu.
https://www.adiyamankervansaraykahvesial.com/Icerik/koz-uzerinde-pisen-7-karisimli-adiyaman-kervansaray-kahvesi/151