Kaliteli Tütün Nasıl Anlaşılır

Kaliteli Tütün Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli Tütün Nasıl Anlaşılır?

Sigaralara gelen zamlarla beraber yerli tütün olan Adıyaman tütünün değerinin anlaşılmasıyla beraber özellikle Çelikhan tütünü satışlarında büyük bir artış görünmeye ve yaşanmaya başladı.  Bu durum hem tütün üreticileri hem de satıcıları için sevindirici olsa da bu durumu art niyetli olan ve tamamen kar üzerine kuranlar mevcuttur.  Ve yine maalesef Adıyaman Çelikhan tütünü adını kullanan dolandırıcılar nereden kimden nasıl temin edildiğini bilmediğimiz kalitesiz tamamen kimyasal ürünler kullanarak organik tütün diye satışını yapmaktadırlar.

Bizler de bu yaşanan olaylardan dolayı “Kaliteli Tütün nasıl anlaşılır?” “Kaliteli tütünün özellikleri nelerdir?” gibi soruları cevaplamaya başlayacağız.

Yazmış olduğumuz bu makalemizi okuduktan sonra sizler de Kaliteli Adıyaman tütünü veya Kaliteli Çelikhan tütünü alırken bunlara dikkat ederseniz diye umuyoruz.

Gelin hep birlikte ncelikle ülkemiz topraklarında yetişen tütünlere bakalım.

Türkiye’de Üretilen Tütünler

Türkiye’nin coğrafi yapısı itibari ile tütün üretimine oldukça yaygın olan ve hemen hemen bir çok bölgesinde tütün yetişebilen bir ülkemiz vardır. Bu yüzden hemen her bölgesinde tütün üretimi mevcuttur. Kısaca her bir bölge tütününün özelliklerinden bahsedelim:

Ege Bölgesi Tütünleri

Nikotin oranı düşük olup, yanmaları genellikle yavaştır. Tatlı içime sahip, kokulu tütünleri olan Ege bölgesi tütünleri, sert karakterli harmanların sertliğini azaltma işleminde kullanılan bir ürün olduğundan, yavan içimli harmanları tatlılaştırma ve nötr harmanlara koku verme özellikleri nedeniyle sigara yapımcıları tarafından aranmaktadır. Eğe bölgesinde yetişen tütünlerin büyük bir bölümü ihraç edilmektedir.

Adıyaman Tütünü
tütünde kükürt nasıl anlaşılır

Marmara Bölgesi Tütünleri

Marmara bölgesi tütünleri çeşit olarak Ege ve Karadeniz bölgesi tütünlerine yakın özellikleri göstermektedir.  Marmara bölgesi, ekolojisi ve toprak özellikleri sebebiyle çok kültürlü tarım üretimi yapılmakta olduğundan tütün üretimi her geçen sürede azalmaktadır. Ülkemizde tarım üretimi sanayi üretimine geçmeye başlamasından dolayı neredeyse sıfıra yakın olmak üzeredir . Bölgede tütüne uygulanan fiyat politikası da tütün üretimini bitme noktasına yakın getirmiştir.

Karadeniz Bölgesi Tütünleri

Karadeniz Bölgesi Tütünleri genellikle çok düşük oranda nikotinli, boyut olarak küçük tütün, renk olarak kırmızı, açık kırmızı renkli, ince damarlı, tatlı aromatik kokulu tütünlerdir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tütünleri

Bu bölge son yıllarda üretim alanı ve miktarında büyük artış göstermeye başlamıştır. Çünkü artan sigara fiyatları nedeni ile artık üretim ve miktarda büyük oranda artmış ve genlikle ikinci sıraya yerleşmiştir. Tütün üretim alanları birbirinden uzak, toprak yapısı çok farklı, ekolojik koşulları değişik yerler olmasından dolayı değişik tipte tütünler üretilmektedir. Küçük boyutlu tütünlerin yanında büyük boyutlu tütünlerde üretilmektedir. Bu bölge tütünleri Ege, Marmara ve Karadeniz bölgesi bütünlerinden fiziksel ve harman özellikleri bakımından çok farklılık göstermektedir. Bu bölge tütünleri içim ve koku yönünden Virginia tipi tütünlere benzemektedir.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Tütünleri’de kendi içerisinde gruplara ayrılabilir. Yine bir kaç tanesinden bahseder:

Adıyaman tütünü

Bitlis Tütünü

Bitlis tütünü ince kıyımı ile bilinen renk olarak da altın sarısı renge yakın ve ayrıca hoş kokulu ve içimi orta-hafif içim olan bir tütün çeşitidir. 2020 yılında 1 kğ fiyatı genellikle 150 TL- 300 TL arasındadır. Bitlis tütünü oldukça ince kıyımlı olduğu için damarsızdır bunu genellikle kadayıf gibi bir görünümü vardır.

Muş Tütünü

Muş şehrinde yetişen tütün çeşididir. Özellik olarak bitlis tütününe yakın bir çeşittir. İçim olarak çok hafif bir içimi vardır.

Çelikhan Tütünü

Adıyaman’ın Çelikhan ilçesinde yetişen ve olduğu ilçe ile aynı ismi alan nadir ürünlerden bir tanesidir. Adıyaman Tütünü veya Çelikhan Tütünü adı nam yapmış bu ürün yerelde Bulam Tütünü ve Algan Tütünü de olarak geçmektedir. Bu da Çelikhan ilçesinde bulunan Bulam ve Algan yörelerinden ismini almaktadır. Ülkemizde yetişen en popüler tütün çeşitlerinden bir tanesidir. Rengi altın sarısına yakın ve ya portakal rengi olabilir. İçerken kötü bir tat bırakmaz. Genellikle tatlı orta- yumuşak kıvamda olurlar.  Kaliteli Tütün nasıl anlaşılır adlı videomuzu aşagıda isterseniz izleyebilirsiniz.

Adıyaman Tütünü

Adıyaman Merkez ve diğer ilçelerinden yetişen tütün çeşitlerinden olan bu ürünler direk Adıyaman tütünü olarak bilinmektedir. Kahta tütünü veya Samsat tütünü de vardır fakat bunlar genel itibari ile direk Adıyaman şehri ile anılırlar.

Tütün Almadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Eğer ilk defa tütün alacaksanız bilmeniz gereken bazı hususlara dikkat etmelisiniz.

Tütünün Kıyımı

Yaprak halinde bulunan açık tütün dediğimiz ürünler ekimi bittikten sonra kurutulup kıyıma hazır hale getirilir. Yerel halk değimi ile “bıçağa” vurulur. Tütünün kıyımı içimini yakından ilgilendirir. Tütün 3 farklı boyutta kıyılır:

  1. İnce kıyım: Kıyım eni 0,50–0,65 mm
  2. Orta kıyım: Kıyım eni 0,65–0,85 mm
  3. Kalın kıyım: Kıyım eni 0,85–1,00 mm

Kıyım eni inceldikçe:

  • Tütünden yapılan sigaraların yanması kolaylaşır.
  • İnce kıyılmış tütünler daha çabuk yanar.
  • Kıyılmış tütünlerin dolgunluk niteliği artar yani gramajı azalır.
  • Damarlar daha ince kıyılmış olacağından halk deyimi ile odun durumundan çıkar.
  • İnce kıyım sigaralar fazla sıkı ve katı olmazlar.
  • Yumuşak ve esnek olur.
  • İnce kıyım tütünlerin içimi daha hafif olur.
Hafif İçimli adıyaman tütünü
Hafif İçimli adıyaman tütünü

Tütünün Sertliği

Açık tütünün içimdeki sert yumuşak veya hafif içimliliği büyük ölçü de nikotin oranına bağlı olarak değişir. Kıyılmış Tütünler hafif, orta, sert ve tatlı sert olmak üzere farklı içime sahiptirler. Tütün almadan önce hangi içime alışkın olduğunuzu bilmenizde fayda vardır. Eğer ilk defa açık tütün içecekseniz bir kaç tütünden oluşan sigara içmekte fayda vardır. bunu yada denemiş ve tiryakisi olduğunuz tütünden dolayı biliyorsunuzdur. Bizden alıyorsanız daha önce hangi hazır sigarayı kullandığınızı bize söylemeniz kafidir. Biz size içmiş olduğunuz fabrika sigarasının içimine yakın olan kıyılmış tütün olan içimdeki ürünü göndereceğiz.

Adıyaman tütününe yeni başlayan tiryakiler ilk zamanlar orta ve tatlı sert gibi tütün terimlerini karıştırabiliyorlar. Orta sertlikteki tütünün tatlı sert tütünden biraz daha ağır içimli olduğunu da buradan dile getirelim.

Tütünün sertliğini değiştiren bir diğer faktör de hiç şüphe götürmez ki nem oranıdır. Eğer tütününüz çok kurursa içimi oldukça sert bir hal alır. Fakat fazlada nemlendirmenin getirisi yoktur çünkü nefes vermez ve kısa sürede küflenip bozulur.

Tütünün Tatlılığı
Tütünün Tatlılığı

Tütünün Tatlılığı

Bir tütünü içtiğinizde acı tat bırakıyorsa bunun iki nedeni vardır.

  1. Bu tütün çok kalitesiz olduğundan.
  2. Tütüne güzel koku ve renk vermesi için ekstra katkı maddeleri eklenip sadece kar amacı güdülmüştür.

Kaliteli tütünler neredeyse hiç bir zaman acı bir tat bırakmaz. Sert tütün ile acı tadı karıştırmayın. Kaliteli tütünlerin içerken keyif veren hoş bir aroması vardır.

Tütünün Kokusu

Tütünün yanmadan önce ki ve yandıktan sonra ki kokusu birbirinden farklıdır. Uzun bir süre açık tütün kullanan kişiler tütünün kalitesini kokusundan anlayabilecek kadar profesyonel hale gelebiliyorlar. Öncelikle yanmamış haldeki bir tütünün kokusundan başlayalım anlatmaya.

Eğer tütün kalitesiz ise acı ve keskin bir kokuya sahiptir. Koklayınca genzi yakar ve tuhaf bir kokusu vardır. Bunun yanında ot gibi kokan tütünler vardır ki bunlar da kalitesiz ürünler kategorisindedir.

Tütünün yandıktan sonraki kokusu ise ağır değildir eğer kaliteli bir tütün ise bahsettiğimiz ürün. Hem içeni hem de çevredeki insanları rahatsız edecek kadar ağır koku varsa hemen o tütünü içmemeye başlayın çünkü direk kalitesiz bir tütündür. Kalitesiz tütünlerin kokusu kısa bir sürede elinizde ve üst başınıza da sinmeye başlar. Oldukça rahatsız edici bir kokudur.

Tütünün Rengi

Tütünün kalitesini gösteren bir diğer önemli konu ise o ürünün rengidir. Fakat her bölgenin tütünün farklı renklerde olduğunu yazımızın üst kısımlarından değinmiştik.. Kimi bölgelerin tütünü sap sarı diyebileceğimiz renginde olurken kimileri kızıl renge yakın olabiliyor. O yüzden bu konu hakkında fazla değinmeye gerek yoktur diye düşünüyoruz. Fakat şunu da söylemeden geçmeyelim. Dolandırıcılar kalitesiz tütünlere kükürt gibi katkı maddesi katarak o ürüne altın sarısına yakın sapsarı renk vererek çok kaliteli bir ürün olarak gösterebiliyorlar. Yani tütünün rengine kanıp hemen almayın. Rengini beğendiyseniz bile içimine de mutlaka bakın.

Tütünün kül rengi de kalitesi hakkında ip ucu verebilir. Katkı maddeli ve kalitesiz tütünlerin kül rengi koyu olur ama doğal organik ürünlerin ise açık beyaz gibi dağıldığında rengi hiç yokmuş gibi olur.

Kaliteli Tütün Nasıl Anlaşılır?
Kaliteli Tütün Nasıl Anlaşılır?

Kaliteli Tütün Nasıl Anlaşılır?

  • Öncelikle şunu dile getirelim. Nikotin oranı yükseldikçe renkler kırmızıya doğru artış göstermektedir. Nikotin oranları % 2-3 düzeyine çıkan tütünlerin renkleri çoğunlukla kırmızı olur ve gerçekten içmeye de yürek gerekir derler ya aynen durum bundan ibarettir.
  • Tütünlerin kurutulması esnasında var olan hava koşullarında nem oranının düşük olması ve ısı derecesinin yüksek olması sebebi ile oksidatif faaliyetlerde önemli miktarda azalmalar olabileceğinden şekerlerin sarf edilmesi önlenmiş olur. Bu koşularda kurutulan tütünlerin renkleri ise genellikle açık renklidir.
  • Buna karşılık olarak da kurutma esnasında tütüne gerekebilecek ısı derecesinin yeterli olması, fakat havadaki nem oranının gereğinden yüksek bulunması koşulları kurutma sürecini uzatabilir. Bu durumda oksidatif faaliyetlerde daha sürekli bir gelişme meydana gelmesi sonunda koyu renkli boyar maddelerin daha fazla miktarda oluşmasına sebebiyet vereceğinden tütünlerin renklerinde koyulaşmalar olmaktadır.
  • boğaz yakmaz, acıtmaz, dumanı bol olan bir tütündür. Piyasada çoğu kez satıcıların bu hakiki Adıyaman tütünüdür diye sorarken bu sefer ise çakmasını kim satıyor denilebilecek soruyu akla getirebiliyor. demek istediğim ciddi anlamda Adıyaman tütünü olarak farklı tütünlerin satıldığına şahit olabilirsiniz.Bunların çoğu da kükürtlü falan oluyor genelde. “Sert tütündür” diye sadece boğazı yakan acıtan tütün satılıyor genel itibari ile. Bunu ilk başta anlamak elbette pek kolay değil onu dile getirelim. Ancak ilerleyen zamanlarda sarmalık içildiğinde tütünün gerçekten nasıl bir şey olduğunu muhakkak anlıyorsunuz. Çok ince kıyılmış ve genelde rengi çok sarı olan tütünler Adıyaman tütünü değildir bunu bilin.

kaynak https://adiyamantutunucesitleri.com/blog/kaliteli-tutun-nasil-anlasilir.html