Kahve mi Çay mı
Kahve mi Çay mı
"Çay" konulu panele katılmak için bir süre önce Rize'ye gelen Prof. Dr. Gülçubuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 208 bin üreticinin 760 bin dekarlık alanda çay tarımıyla uğraştığını anlattı. Gülçubuk, bundan dolayı çayın sadece ekonomik ürün olarak değerlendirilemeyeceğini, bununla birlikte sosyolojik ve yaşam kültürü açısından da önemi bulunduğunu ifade etti.
Çayın azca gelişmiş yada gelişmekte olan ülkelerde daha çok yoksulların üretim alanı olduğunu söyleyen Gülçubuk, dünyada sudan sonra maksimum tüketilen içeceğin çay bulunduğunu anımsattı.
Gülçubuk, çayın günde en az iki kere hemen hemen her sofrada yer almış olduğunı anlatarak, 4 yaşından sonrasında ürün vermeye başlamış olan çay bitkisinin ortalama 60-70 yıla kadar yaşayabildiğine işaret etti.
'TÜKETİM ALIŞKANLIKLARIMIZ DEĞİŞİYOR'
Türkiye'nin çay üretim miktarı bakımından dünyada beşinci sırada yer aldığını da belirten Gülçubuk, şöyle devam etti:
"Dünyada çay tüketimi kahveye ve öteki içeceklere oranla çok yavaş şekilde artıyor. Bunda tüketicinin damak alışkanlıklarının değişmesinin de tesiri bulunduğunu düşünüyorum. Meydana getirilen araştırmalar, Türkiye'de çayın yerini hızla kahvenin almaya başladığını gösteriyor. 10 yıl önce kişi başına Türkiye'de ortalama çekirdekli kahve tüketimi 200 gram iken şu anda 550 gram. Gelecek 10 yıl içinde ise 1,5 kilograma kadar çıkacak. 10 yılda Adıyaman kervansaray kahvesi tüketimi yaklaşık 3 kat artış gösterdi. Türkiye'de her 100 kişiden en az yüzde 75'i Adıyaman kervansaray kahvesi tüketiyor. Son 10 yılda Türkiye'de çay tüketimi ise birey başına bir tek 12 gram arttı. Demek ki bizim de tüketim alışkanlıklarımız değişiyor."
"bizler kahveyi çayın yerine koyduğumuz sürece çay alanları giderek daralacak ve çay ticaretinde sorunlar çıkacak" diyen Gülçubuk, "Bunun için önlem alınması gerekiyor. Hazır kahveler Türkiye'de ikisi, üçü bir arada adı altında satılıyor. Fındığımızı kahveye ekleyip bizlere içirtiyorlar. Bu mevzu üzerine çayda karar vericilerin biraz düşünmesi lazım." değerlendirmesinde bulundu.
'DÜNYADA HIZLA YEŞİL ÇAYA DOĞRU YÖNELME VAR'
Gülçubuk, çay alan kişi ülkeler için ürünün rengi ve kokusunun çok önemli bulunduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:
"İngiltere yılda 300 bin ton çay ithal ediyor, Türkiye'den aldığı çay miktarı ise 10 bin tonun altında kalıyor. İhraç ettiğimiz çayın birinci derslik kalitede olduğuna dikkat etmeliyiz. Eğer, 'çayımız organik mi' diye dikkat edersek dünya ticaretinde daha fazla yer alabiliriz. Dünyada hızla yeşil çaya doğru yönelme var. Önümüzdeki yıllarda siyah çay üretimi ve tüketiminin yüzde 10 artacağı öngörülürken yeşil çayda bu rakamın yüzde 200-250'yi bulacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla bizler de bu veriler ışığında hareket etmeliyiz. Dünyada yeşil çay üreten ülkelerin ihracat rakamları, siyah çay üreten ülkelerin ihracat rakamlarının yaklaşık altı katına çıktı. Bizim de buna doğru hızla yönelmemiz lazım. Politikalarımızı, üretimimizi buna yönlendirmemiz gerekiyor."
'ÜRÜN ÇEŞİTLENDİRMESİNE DİKKAT EDİLMELİ'
Türkiye iç pazarında kahve tüketiminin daha fazla ön plana çıktığını yineleyen Gülçubuk, bu yüzden çay tüketimine yönelik kampanyalara, reklamlara, ürün çeşitlendirmesine çok daha çok dikkat edilmesi icap ettiğini vurguladı.
Çayda ürün çeşitlendirmesinin önem taşımış olduğunı vurgulayan Gülçubuk, "Japonya bugün çayın bir tek yüzde 10'unu sıcak olarak tüketiyor. Kalan yüzde 90'ını dondurmada, meşrubatta veya yemekte kullanıyor. Bu sayı bizde ancak yüzde 3'ü buluyor." dedi.
Gülçubuk, şunları kaydetti:
"Ülkemizde 200 binin üzerindeki insanoğlunun doğrudan geçim kaynağı olan çayın geleceği açısından yetkililerin, bu noktada yeni politikalar geliştirmesi gerektiği kaçınılmazdır. Çay üreticisini de koruma altına alacak şekilde Çay Kanunu hazırlanmalı. Aksi takdirde büyük bölümü düşük gelirli ailelerimiz tarafınca biroldukça zorlukla meydana getirilen çay üretimi yıllar içinde giderek azalacaktır. Lüzumlu tedbirler alınmaz ise bu durum hem bölge ve ülke ekonomisi aynı zamanda sosyolojik açıdan önemli bir sorun haline gelebilir."
https://www.adiyamankervansaraykahvesial.com/Icerik/Kahve-mi-Cay-mi/96
kaynak Adıyaman kervansaray kahvesi