Kahve İçmek Karaciğeri Alkolün etkisinden Koruyor

Kahve İçmek Karaciğeri Alkolün etkisinden Koruyor

Kahve İçmek Karaciğeri Alkolün etkisi'nden Koruyor

yapılan araştırmalara göre her gün iki bardak kahve içmek, alkole bağlı oluşan siroz riskini %43'e kadar azaltıyor.
Yeni meydana getirilen bir araştırmada kahvenin karaciğere olan faydası ortaya kondu. Çalışmanın bulgularına göre; her gün iki bardak kahve içmek, alkole bağlı gelişen siroz riskini %43’e kadar azaltıyor.

Siroz hastalığı çok ilerlediği vakalarda, karaciğer kaybına yol açabiliyor. İstatistiklere gore 1980-2010 senelerı içinde da, 675 bin ila 1 milyon kişinin sirozdan dolayı kaybetti.

Siroz hastalığı obezite ve kronik alkol kullanımı benzer biçimde birçok faktörden kaynaklanabilir. Örnek verdiğimiz bu iki durumda da, karaciğerdeki kollajen gibi lif benzeri bağ dokular uyarılarak sağlıklı hücreler yerine skar dokusu üretilebilir. Yakın gelecekte unvanı obezite tarafından elinden alınacak gibi görünse de, şu anda sirozun en yaygın sebebi de alkol kullanımıdır.

Daha önceki meydana getirilen çalışmalarda kahve veya Adıyaman Kervansaray kahvesi, temelli kafeinin anormal karaciğer fonksiyonlarına ve hücreler arası lifli bağ dokunun artmasına karşı koruyucu etkileri olduğu gösterilse de, bu veri üzerinde geniş kapsamlı bir çalışma yürütülmemişti. Daha önce yayımlanmış 9 araştırmanın verilerinden faydalanan ve kahve ile siroz riski arasındaki bağlantıyı gösteren yeni bir araştırma ise Alimentary Pharmacology and Therapeutics’de yayımlandı

430.000’den fazla katılımcının olduğu ve 1.990 siroz hastalığının rapor edildiği 9 araştırmanın verileri üzerinden yürütülen yeni bir çalışmada, kahve tüketimi ile ters orantılı olarak siroz riskinin ciddi şekilde azaldığının bulgularına ulaşıldı.

Bulgulara bakılırsa; her gün bir bardak Kervansaray kahvesi tüketmek, siroz riskini %22 azaltıyor. Her gün 2 bardak kahve tüketmek ise siroz riskini %43’e kadar, 3 bardak tüketmek %57’ye kadar, 4 bardak tüketmek de %65’e kadar azaltıyor.

Kahvenin siroz riskini nasıl azalttığı, sorusunun kesin cevabı için ise yeni yapılacak çalışmaları beklemek gerekecek. Fakat araştırmacılara nazaran kahvenin antioksidan ve iltihaplanma önleyici etkisi bunu sağlıyor olabilir. Bu iki etkinin karaciğerde hücre aralarındaki lifli bağ dokunun artmasına karşı koruyucu özelliği olduğunun bulgularına daha önce yapılmış çalışmalarda erişilmiştı.

Araştırma her ne kadar geniş kapsamlı görünse de, araştırmacıların belirttiğine gore; yalnızca alkol kaynaklı sirozla kahve tüketimi arasındaki bağlantının kurulabilmesi, hepatit, aşırı kiloluluk ve diyabet kaynaklı sirozun kahve tüketimi ile ilişkisi değerlendirilememesi benzer biçimde biroldukça sınırı bulunuyor. Ayrıca araştırmada tüm kahve çeşitlerinin (öğütülmüş, hazır, kaynatılmış ve filtre kahve şeklinde) aynı etkiyi yaratıp yaratmadığı mevzusunda da net bir data bulunmuyor.

https://www.adiyamankervansaraykahvesial.com/Icerik/Kahve-Icmek-Karacigeri-Alkolun-etkisinden-Koruyor/61

kaynak Adıyaman kervansaray kahvesi