Gecenin Karanlığında Tütün
Gecenin Karanlığında Tütün
adıyaman tütünü
Aydın'ın Karacasu ilçesinde kimi evde kimi de tarlada sahur yapan hanımlar gece yarısından sonrasında başladıkları zorlu mesaide tütün kırarak gmeşhurk 50-60 lira gelir elde ediyor.
Aydın'ın Karacasu ilçesinde kimi evde kimi de tarlada sahur meydana getiren kadınlar gece yarısından sonra başladıkları sıkıntılı mesaide Adıyaman tütünü kırarak günlük 50-60 lira gelir elde ediyor.
Güzelbeyli Mahallesi'nde saatler gece 02.00'ı gösterdiğinde hanımlar için sıkıntılı ve uykusuz mesai süreci başlıyor.
Kimi eşi ve çocuklarıyla kendi evinde kimi de çantasına koyduğu erzakla tarlaya gelip sahur yapan kadınlar, başlarına taktıkları madenci fenerlerinin aydınlattığı yoldan tarlaya girerek tütün kırmaya başlıyor.
Güneşin doğuşunu tarlada karşılayan kadınlardan 3 çocuk anası Fatma Aymak, çocukluğunun Adıyaman tütünü tarlalarında geçtiğini belirterek, "Kendimi bildim bileli bu işin içindeyim. Hatta tarlada dünyaya geldim diyebilirim. Çocukluğumdan beri tütün kırma işini yapıyorum." dedi.
Yaptıkları işin zor olduğunun farkında olduğunu anlatan Aymak, "Oruçlu olunca daha da zor geçiyor. Ama tanrı sabrını da veriyor. Sıcaklıkların da artmasıyla güçlük daha da artıyor. Geçim deposumız bu. Bundan başka bir işimiz yok." ifadesini kullandı.
"Bir hanım olarak gece çalışmak çok zor" diyen Aymak, "Uykusuzluk oluyor bazen. Çalışırken aklım çocuklarda oluyor. Bu saatte çocuklarımın yanında uyumak isterdim fakat ekmek parası zorunlu çalışıyoruz."şeklinde mevzuştu.
Aymak, tütün kırmanın da kendine nazaran özel bazı teknikleri olduğuna dikkati çekerek önce tütünleri tek tek kırdıklarını arkasından bunları uzun bir şişe dizdiklerini aktardı.
Gece karanlığında adım atarına taktıkları ışıkların kendilerine çok yardımcı olduğunu adeta bir madenci benzer biçimde çalıştıklarını ifade eden Aymak, "Ellerimiz acıyor. Tütün aralarında dikenler oluyor ve bazen elimize batıyor. Tarlada gece 2'de başladığımız mesaiyi sabah 8'de bitiriyoruz. Daha sonra da kırdığımız ürünlerin kuruması için sergiye diziyoruz. İşimiz tam anlamıyla sabah 11 benzer biçimde sonlanmış oluyor." dedi.
İşçilerden 37 yaşındaki Sevilay Bulut ise gece çalışmanın gündüze nazaran çok daha zor bulunduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Tek geçim kaynağımız bu olduğundan bu şekilde çalışmaya mecburuz. Hanımefendi, adam fark etmiyor çalışmak gerekiyor. Hiç kimseye muhtaç olmadan kendi alın terimizle kazanıyoruz. Ellerimiz çoğunlukla yıpranıyor. Güzel işlerde çalışanların elleri tertemiz olur fakat ne yazık ki bizim işlerde adeta ellerimiz nasır tutuyor. Doğrusu öyle ojeli ellerle gelip tarlada çalışılmaz."
Karacasu Ziraat Odası Başkanı İsa Sevinç ise önceki yıllarda ilçede tütünden elde edilmiş gelirin daha fazla bulunduğunu, son zamanlarda çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesinden dolayı 120 bin olanÇelikhan tütünü üretiminin 50 binlere düşmüş olduğunü belirtti.
Sevinç, tütün kırma işinin zor bir uğraş olduğunu, tarlada çalışan hanımların sadece işçi değil birer sanatkar olarak nitelendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
https://celikhantutunu.com/Celikhantutunu/Gecenin-Karanliginda-Tutun/1605
kaynak Adıyaman tütünü