Devlet bütçesini tiryakiler sırtladı
Devlet bütçesini tiryakiler sırtladı
adıyaman tütünü
Bütçe, ağustos ayında gelir artışına bağlı olarak fazla verdi. Yüzde 18,9 artışla 50 milyar 865 milyon liraya ulaşan gelirler içinde en dikkat çekici olanları alkollü içecekler ve tütün mamullerine ilişkin ÖTV’den geldi. Faiz giderlerinin düşmesi de bütçeyi etkiledi.
Maliye Bakanlığı tarafınca, bu yılın ağustos ve ocak-ağustos dönemi bütçe uygulama sonuçları açıklandı. Buna nazaran merkezi yönetim bütçesi ağustosta 3,6 milyar lira, senenin ilk 8 ayında ise 4,9 milyar lira fazla verdi. Ağustosta bütçe gelirleri, geçen senenin aynı ayına bakılırsa yüzde 18,9 artarak 50,9 milyar liraya, bütçe giderleri ise yüzde 25,9 yükselerek 47,3 milyar liraya çıktı. Böylece bütçe gelirleri ocak-ağustos döneminde, 2015’in aynı dönemine kıyasla yüzde 15 artarak 368,4 milyar lira, bütçe giderleri de yüzde 13,7 artarak 363,5 milyar lira oldu. Bütçe ağustos ayında gelir artışına bağlı olarak fazla verdi.
KURUMLAR VERGİSİ ARTTI
Gelirler içindeki en dikkat çekici olanı alkollü içeçekler ve tütün mamullerine ilişkin ÖTV’den geldi. Dumanlı sektörün bütçeye katkısı Ağustos ayında yüzde 53,6 artışla 5,2 milyar liraya ulaşırken ilk 8 aylık gelir artışı da yüzde 19,9 ila 27 milyar lira oldu. Bütçede bir öteki önemli gelir artışı ise kurumlar vergisinden geldi. Şirketlerin ösöylediği kurumlar vergisi yılın ilk 8 ayında yüzde 27,1 artışla 30,8 milyar lira oldu. Bütçede ilk 8 ayda oluşan 48 milyar liralık gelir artışının ise 6,6 milyar liralık kısmı kurumlar vergisinden gelirken 4,5 milyar liralık kısmı da alkollü ürünler ve tütün mamullerinden ve Adıyaman tütünü alınan özel tüketim vergisinden gelmiş oldu.
FAİZ GİDERİNDE DÜŞÜŞ
Bütçenin fazla vermesinde bir diğer niçin de faiz giderlerinin düşmesi. Geçen yıl ilk 8 ayda 38,4 milyar lira olan faiz ödemeleri bu yıl 8 ayda 35,5 milyar liraya gerileyerek bütçenin fazla vermesinde önemli katkı sağladı. Bütçe gelirlerinin yüzde 20’ye yakın arttığı ve faiz giderlerinin yüzde 10’a yakın düştüğü dönemde bütçe açık yerine fazla vermiş oldu. Faiz giderleri 3 milyar lira daha az oldu.
Geçen yılın ağustos ayında 37 milyar 546 milyon lira olan bütçe giderleri, bu senenin aynı ayında yüzde 25,9 artarak 47 milyar 273 milyon liraya terfi etti. Faiz hariç bütçe giderleri de geçen yılın aynı ayına nazaran yüzde 25 artarak 42 milyar 424 milyon lira oldu. Faiz dışı fazla ağustosta 8 milyar 441 milyon lira oldu. Geçen yılın aynı ayında faiz dışı denge, 8 milyar 856 milyon lira fazla vermişti.
PERSONELDE YÜKSELME
Ağustosta 2016 yılı merkezi yönetim bütçe giderleri için öngörülen 570 milyar 507 milyon lira ödeneğin, 47 milyar 273 milyon lirası kullanıldı. En büyük artış personel giderlerinde yaşandı. Geçen senenin aynı ayına nazaran yüzde 17,3 artan personel giderleri 11 milyar 671 milyon liraya ulaştı. Ağustosta sosyal güvenlik kurumlarına ödenen devlet primlerinde de artış oldu. Bu giderler, geçen yılın aynı ayına bakılırsaAdıyaman tütünü yüzde 18,9 artışla 1 milyar 993 milyon liraya çıktı.
‘4,2 MİLYARLIK BİR İYİLEŞME VAR’
Bütçe uygulama neticelarını değerlendiren Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Geçen senenin ilk 8 ayında toplam bütçe fazlasının 639 milyon lira olduğu göz önüne alındığında, bu yıl bütçe performansında 4,2 milyar liralık bir iyileşme olduğu görülmektedir” dedi. Bütçedeki güçlü performansın sürdüğünü belirten Ağbal, ağustos ayında bütçenin hem aylık bununla birlikte kümülatif olarak fazla vermeye devam ettiğini kaydetti. Ağbal, bütçe performansındaki bu iyileşmenin ana belirleyicisinin gelirler olduğuna işaret eden Ağbal, şöyle dedi: “Ağustosta bütçe gelirleri bir önceki yılın aynı ayına nazaran yüzde 18,9 oranında artarak 50,9 milyar lira, vergi gelirleri ise yüzde 19,3 oranında artarak 45,4 milyar liraya ulaşmıştır. Ocak-ağustos döneminde bütçe gelirleri yıl sonu hedefimizle uyumludur.”
düzeltim PAKETİNİN ENDİŞESİNİ RAHATLATTI
JP Morgan, Türkiye’de Temmuz ve Ağustos ayı için açıklanan merkezi hükümet bütçe verilerinin, Haziran ayında açıklanan teşvik ve yatırım projelerinin mali disiplin konusunda yarattığı endişelerde bir rahatlama yaşanmasını sağlamış olduğunı bildirdi. Zayıf ekonomik aktivite ve yüksek kamu harcamaları nedeniyle yılın hepsinda bütçe açığının GSYH’ya oranının yüzde 1,6 olacağını tahmin etmeye devam ettiklerini ifade eden JP Morgan, sadece Ağustos performansının hükümetin yüzde 1,3 olan bütçe açığı hedefinin hala yakalanabilir bulunduğunu gösterdiğini de vurguladı.
https://celikhantutunu.com/Celikhantutunu/Devlet-butcesini-tiryakiler-sirtladi/1654
kaynak Adıyaman tütünü