Çay mı Kahve mi

Çay mı Kahve mi

Sürdürülebilirlik açısından tedarik gıda endüstrisinde son zamanlarda oldukça revaçta. Gittikçe artan sayıda şirket bu yönde taahhütlerde bulunuyor. Sadece biroldukça sürdürülebilirlik planı, uzun vadeli gelişmeler hakkında sorular ortaya çıkarıyor.

Ticareti maksimum yapılan ziraat emtiası olan Adıyaman kervansaray kahvesi, en büyük pazar oranına haiz. Günümüzde, mevcut kahvenin %20’sinin bazı sürdürülebilirlik planlarına nazaran tedarik edildiği tahmin ediliyor.

3. Taraflara ilişkin etiket planlarını benimsemenin yanında, Nestlé ve Starbucks gibi firmalar kendi tedarik programlarını geliştirdi. Bugün, Starbucks’ın kullandığı, senelik 0,2 milyon ton olan çekirdek Adıyaman kervansaray kahvesi neredeyse tamamı etik olarak, kendi CAFE (Kahve ve Çiftlik Eşitliği) programına göre tedarik ediliyor.
Sürdürülebilir kakao ve çayın pazar hisseı da artıyor. Fairtrade (Adil tecim) işareti, adil ticaret ürünü kakao içeren şekerleme ürünlerinde görünür bir şekilde kullanılırken, ‘yeşil kurbağa’ simgesi Yağmur Ormanı Birliği belgeli çayı gösteriyor.
Diğer sürdürülebilir tedarik programlarının da izlenebilirlik sebebiyle hız kazandığı, önde gelen sürdürülebilirlik etiketleri ve müesseselarından temsilcileri ve uluslar arası gıda firmalarını bir araya getirecek olan Sürdürülebilir besin Zirvesi’nde de gösterilecek.

Bir başka yeni gelişme, bağlarımsız bileşenlere yönelik sürdürülebilirlik planlarının sayısındaki artış. Sürdürülebilir Palm Yağı Yuvarlak Masası (RSPO), cenup Doğu Asya’da orman açmayı azaltmak için hayata geçirilmişti.

Müessese içi sürdürülebilirlik belgesi

süregelen farklı bir eğilim ise gittikçe artan sayıda firmanın kendi sürdürülebilir tedarik programlarını geliştirmesi.

Uluslararası makarna firması Barilla, 2009 yılında kendine ilişkin sürdürülebilir konum buğdayı programını uygulamaya koydu.

Mondelez Foods ise, Harmony programı altında sürdürülebilir buğday girişimini başlattı. Bugün, firmanın Batı Avrupa’daki bisküvilerinin %75’i sürdürülebilir buğday ile üretiliyor.
ürdürülebilir tedarik diğer besin sektörlerinde de yaygın bir halde görülmeye başlandı. Örneğin, Friesland Campina, çiftlik hayvanlarının çevresel etkisini azaltmak için sürdürülebilir mandıracılık uygulamalarını başlattı.

Sürdürülebilir tedarik uygulamalarının geleceği

Söz mevzusu gelişmeler, sürdürülebilirliğin önünde iyi mi bir yol olduğu sorularını ortaya çıkarıyor.

Ziraat ürünlerinde gittikçe artan sayıda sürdürülebilirlik etiketi görecek miyiz? Yada, Starbucks ve Barilla’nın uygulamaya koyduklarına benzer müessese içi sürdürülebilir tedarik programları mı göreceğiz? Etiketler, sürdürülebilirlik programlarına daha fazla güvenilirlik sağlarken, kuruluş için uygulamlar firmalar için daha ergonomik olabilir.

Gelecek iyi mi olursa olsun, sürdürülebilir tedarik besin endüstrisinin daimi demirbaşı haline gelecek.


adıyaman kervansaray kahvesi 


 

https://www.adiyamankervansaraykahvesial.com/Icerik/Cay-mi-Kahve-mi/83

kaynak Adıyaman kervansaray kahvesi