BAĞIMLILIKLARA KARŞI KAPASİTE GELİŞTİRME

BAĞIMLILIKLARA KARŞI KAPASİTE GELİŞTİRME

adıyaman tütünü

        Basın yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ile Yeşilay Cemiyeti tarafınca İzmir'de "mahalli Medya bağlarımlılık Farkındalığı Eğitimi" düzenlendi.
Anemon Fuar Otel’de düzenlenen tahsile İzmir, Manisa, Denizli, Aydın, Muğla, Balıkesir ve Çanakkale'den gazeteciler, basın ve kamu kuruluşu çalışanlamış olurı ile Yeşilay Cemiyeti gönüllüleri katıldı. BYEGM İzmir İl Müdürü Deniz Dev, açılışta yaptığı mevzuşmada, medya mensuplarının alkol, madde, Adıyaman tütünüve teknoloji bağlarımlığını mevzu alan haberler mevzusunda duyarlılığını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Deniz Dev “bilindiği üzere Türkiye’de ve dünyada Adıyaman tütünü, alkol ve uyuşturucu madde alım oranları her geçen gün hızla artmakta, maddeye başlama yaşları gittikçe düşmektedir. Diğer bağımlılıklar şeklinde teknoloji ve kumar bağlarımlılığı da kişiye, aileye ve topluma ruhsal, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.
Bağlarımlılıklarla mücadelede eğitim, sıhhat, güvenlik teşkilatlarının yanı sıra, bütün kamu müessese ve müesseseları ile sivil toplum kuruluşlarının iş birliği ve de bilhassa medyanın katkıları büyük önem arz etmektedir. Bundan dolayı başta uyuşturucu olmak üzere alkol ve Çelikhan tütünü bağımlılıklarını da kapsayacak şekilde kitle mesajşim araçlarının bilgilendirme ve özellikle gençleri yönlendirme fonksiyonu ortadadır. Gmeşhurk iletişim dilinde bağımlılıkla ilgili hataların azaltılması, yanlış ifadelerden yada bildirişim dilinden kaçınılması, özendirici içerik yada görsel kullanımının önlenmesi büyük önem taşımaktadır. Bu noktadan hareketle topluluğu başlıca yönlendirme aracı olan mahalli ve bölgesel medyanın bağımlılık iletişiminde kapasitesinin ve etkinliğinin artırılması bağlarımlılıkla mücadelede katma değer yaratacaktır.” dedi.
İlk olarak İzmir'de başladıkları programla, ülke genelinde 700 mahalli ve ulusal basın mensubu, 400'e yakın kamu kurumu temsilcisi ve çok sayıda Yeşilay Cemiyeti gönüllüsüne ulaşmak istediklerini belirten Dev, “2016-2018 Uyuşturucu ile mücadele eylem Planı’nın mesajşim kısmınde, uyuşturucu ile mücadele konusunda kamuoyunu en etkin şekilde haber verecek, farkındalık yaratacak ve kamuoyunun savaşım sürecine dâhil olmasını sağlayacak ustalaşmış iletişim stratejilerini oluşturmak ve hayata geçirmek fakatçlanmıştır. Eylem planındaki bu amacın medya boyutunda; yerel ve ulusal medya müesseseları ile çalışanlarına yönelik eğitimlerin gerçekleştirilmesi, uyuşturucu ile savaşım kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin ulusal basının bilgilendirilmesi benzer biçimde faaliyetlere yer verilmiştir.
Bu fakatçla; Basın gösterim ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında 28 Eylül 2016 tarihinde imzalanan protokol doğrultusunda ‘yerel Medya bağlarımlılık Farkındalığı Eğitim Programı’ hayata geçirilmiştir. Program kapsamında kapasite geliştirme etkinliklerinin ilki öncülerin şehri İzmir’de başlatılmıştır. İzmir’i Erzurum, Samsun, Antalya, Gaziantep, İstanbul ve Ankara illerimiz izleyecektir.” diye söyledi. Bağlarımlılığın önlenmesinde eğitim, sıhhat, güvenlik çalışanlamış olurının yanı sıra medyaya büyük görev düştüğünü dile getiren Dev, Yeşilay Cemiyeti ve BYEGM arasında yapılan protokol çerçevesinde, basın mensuplarının mevzuyla ilgili data dağarcığını genişletmeyi hedeflediklerini kaydetti.
Medyanın eğitme ve yönlendirme özelliği bulunduğuna dikkati çeken Dev, “bağımlılık bildirişiminde özellikle medya aracılığı ile bilgi eksikliği sebebiyle meydana gelen özendirici içerik ve ifade, madde yada alkol, Çelikhan tütünü vb. Gösterimi anlatım dili benzer biçimde hataların yapılacak eğitim faaliyeti ile en aza indirilmesi sağlanacaktır. Bu sayede başta gençler olmak üzere topluma yönelik meydana getirilen özendirici içerik veya bildirişim hatalarının önüne geçilebilecektir. Son aşama önemli olan böyle bir projede işbirliğinden dolayı Türkiye Yeşilay Cemiyetine, maddi desteklerini esirgemeyen İzmir Büyükkent Belediyesine, sosyal mesuliyet bilinci ile eğitim programımıza kayıt yapmış olduran siz değerli katılımcılara, projenin hayata geçirilmesinde alın teri döken herkese teşekkürlerimi ederim” diyerek hitabını tamamladı.
Anadolu Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İzlem Vural, öğrenime katılanlara, uyuşturucu kullananlara ilişkin tasvirlerin, bu kişilerin çevrelerine yönelik betimlemelerin ve uyuşturucunun metinde veriliş biçimleri mevzusunda; yi uygulama örnekleri, medya ve sağlık mesajşimi üzerine ise sıhhat İletişimcisi Ayşenur Asuman Uğur açıklamalarda bulunulmuş oldu. Eğitim kapsamında uzmanlar, bağlarımlılık farkındalığı hakkında katılımcılara data verdi.

https://celikhantutunu.com/Celikhantutunu/BAGIMLILIKLARA-KARSI-KAPASITE-GELISTIRME/1676