Ayan Tütün bitkisinin kullanılmayan tohumlarından biodizel yapmak istiyoruz
Ayan Tütün bitkisinin kullanılmayan tohumlarından biodizel yapmak istiyoruz
Ayan: Tütün bitkisinin kullanılmayan tohumlarından biodizel yapmak istiyoruz
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) tarafınca sürdürülen, Zirai Denetim Siyasetler Evrensel Müdürlüğü (TAGEM) ile besin tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın desteklediği projelerin açılış tanıtım toplantısı OMÜ Mustafa Kemal Atatürk Kurultay ve Kültür Merkezi'nde inşa edildi . Tanıtım toplantısına Rektör desteksi ustalaşmış. Dr. Sevilhan Mennan, Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Proje Yürütücüsü profesyonel. Dr. Ali Kemal Ayan, Karadeniz Zirai Denetim Enstitüsü Müdürü Dr. Nazik Ak, TAGEM temsilcisi Hüseyin Akyol, proje araştırmacıları ve danışmanları, pazar temsilcileri ile rençperler katıldı.
"Ülkemizde Tütün Nebatı Tarla Atıklarının Bioenerji ve Hayvan Yemi amaçlı Kullanım İmkânlarının Araştırılması" konulu projeyi, hem de proje yürütücüsü olan ustalaşmış. Dr. Ali Kemal Ayan duyurdu. Ali Kemal Ayan, Türkiye'de ciddi oranda imalat meydanına haiz tütünü, taşıdığı endüstriyel ve istihdam potansiyeli tarafınca önem verdiklerini ifade ederek tarlada olan Adıyaman tütünü nebatı atıklarının değerlendirilmesi hususunda yaptıkları çalışmalar ile alakalı haber verdi. Ayan, projeyle alakalı olarak Türkiye'de Adıyaman tütünü ziraatının yüklü yapıldığı yerlerde tespitler inşa ederek kapsamlı bir iş yürüttüklerini iletti.
Ayan sözlerine şu şekilde aynı ritimde devam etti: "Türkiye'de tütün bitkisinin tarlada olan atıklarını, Bioenerji ve hayvan yemi amaçlı kullanım olanaklarının araştırılması projesinde temel gayemiz, türün şeklinde kırsal arazilerde yetişen bir bitkinin kendi yapraklarının dışında olan sap ve tohumlarını da ekonomiye kazanmış da kırsal kalkınma aracı kılmak istiyoruz. Buradaki temel hedefimiz Adıyaman tütünü üreticilerimizin tütün yaprağını sattıktan bir sonra olan saplarından da biokütle başka bir deyişle yakıt olarak faydalanabilir miyiz diye bir denetim içerisindeyiz. Bu yakıt olarak faydalanma belet ve presleme usulü ile briket inşa ederek bunların odun benzer biçimde yakacak olarak kullanılma imkânlarını araştırıyoruz. Hem de gene tütün bitkisinin kullanılmayan tohumlarından biodizel yapmak istiyoruz. Çünkü Adıyaman tütünü bitkisinin tohumlarında nikotin yoktur. Tohumda yüzde 30-35 oranında yağ vardır. Bu yağı endüstri yakıtı fakat biodizel yapacağız ve kalitesine bakacağız. Bununla beraber yine bu tütün tohumlarından ülkemizin hayvan yemi açığı bir sürü fazla olduğu fakat bundan hayvan yemi inşa ederek hayvan yem kalitesine bakacağız. Tüm bunları yapmış olup başardığımız zaman tütünün yaprakları kırıldıktan bir sonra olan sapı ve tohumlarından yine çiftçimize yeni ürün yeni dayanak ve yeni katma kıymet getirecek. Başka Bir Deyişle Bafra tütün çiftçisi veya tütün üreten bütün Türkiye'deki rençperler tütün yapraklarını sattıktan bir sonra saplarını da satabilecekler, tohumlarını da satabilecekler ve bu tarz şeylerin her birinden hakikaten bir gelir elde edebilecekler. Kırsalda olan bu ürünü kırsal kalkınmaya bir sürü ciddi katkı sağlayacağını aynı zamanda bu atıklarla yemlenebilir enerji kaynaklarınızı geliştireceğimizi ve hayvan yem açığımızı hakikaten kapatacağımıza inanıyoruz. Tütünün şu ana kadar ki zararlı hallerinden son olarak faydalı yemlenebilir ve kırsal kalkınmaya katkısı olan bir noktaya getireceğiz."
https://adiyamantutunsatisi.com/Icerik/Ayan-Tutun-bitkisinin-kullanilmayan-tohumlarindan-biodizel-yapmak-istiyoruz/159
kaynak Adıyaman tütünü