Akciğer Kanserini En Çok Tetikleyen Faktör

 

İç Hastalıkları Tıbbi Onkoloji Uzmanı Uzm. Dr. Istek Erdem, sigaranın akciğer kanserinin ortaya çıkmasında ne denli etkili bulunduğunu açıkladı. Açıklamaya göre, tütün mamulleri, kansere yakalanma riskini 10-20 kat arttırmakta.

Medical Park Samsun Hastanesi Tıbbi Onkoloji Kliniğinden Uzm. Dr. Dilek Erdem "kanser ve sigara kullanımı" ile ilgili önemli detaylar aktardı. Dr. Dilek Erdem yaptığı açıklamada, "Sigara kanserin en önlenebilir nedenidir ve dünyadaki tüm kanser ölümlerinin yüzde 21'inden görevli olduğu düşünülmektedir. Tüm tütün kullanan kişilerin ortalama yarısı tütün ile ilişkili hastalıklardan yaşamını kaybeder. Sigara kullanımı bağımlılık sebebi ile erişkin bir ferdin yaşamından 13 yıl kaybetmesine neden olur" diye konuştu.

Uzm. Dr. Istek Erdem şu bilgileri verdi: "Sigara, akciğer kanseri gelişiminin en önemli risk unsurudur ve akciğer kanserine yakalanma riskinin 10-20 kat artmasına neden olur. Bunun yanında sigara tüketimi; lösemi, ağız içi, burun boşluğu, sinüs, yutak, gırtlak, yemek borusu, pankreas, karaciğer, mide, rahim ağzı, böbrek, kalın barsak ve mesane kanseri riskini de artırır. Sigara-prostat kanser ilişkisi Afrika kökenli kişilerde artmış olarak bulunurken sigaranın meme kanserine yol açtığı ile ilgili net data veya veri yoktur."

Tütünün kansere yol açmasının tesadüfi olmadığını söyleyen Dr. Erdem, "Bir oldukça basamakta rolü vardır; yalnızca sigara değil, pipo şeklinde öteki tütün ürünleri ve de pasif tütün kullanımı (çevresel maruziyet) da kansere yol açar. Tütün kullanımının bırakılması tütün ile ilişkili hastalıkların önlenmesini ve de tütüne bağlı ölümlerin azalmasını sağlar" şeklinde mevzuştu.

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Arzu Erdem sözlerini şöyle tamamladı: "Tütün kullanımının önlenmesi ve kullanımının bırakılması önemlidir. Genç yaşta sigaraya başlanmasının azaltılması ve sigaranın tamamen kesilmesi için birtakım klinik ve halk bazında önlemler alınmalıdır."