Adıyaman Tütünü ve çelikhan tütünü

 

         Türkiye’nin birçok İlinde tütün yetişmektedir. İzmir, Samsun, Bitlis, Diyarbakır gibi birçok ilimizde sarma kıyılmış tütün ekilmektedir. Ama neden Çelikhan tütünü diyeceksiniz.

        Bunun sebebi Adıyaman tütünü içimi, kokusu, tadının diğerlerine göre farklı olmasıdır. Çelikhan Tütünü özelliği ise Çelikhan’ın coğrafi yapısı nedeniyle  güzel bir içime sahip olmasıdır. Dağlık bölgelerde doğal ortamda yetişen Çelikhan tütünü kesinlikli üretimden içime hazırlanışına yani Adıyaman tütününü içim haline gelene kadar  hiç bir  şekilde yabancı madde ilave edilmemektedir. İlk ekiminden son aşamasına kadar  doğal hayvan gübresi kullanılması bu tütününün sulandığının suyun soğuk  ve dağdan  gelen doğal kaynak suyu olması Çelikhan tütünün içimini bir o kadar güzel yapmaktadır.

             Normalde tütünlerde sadece ekim aşamasında sulama yapıldığını bilmekteyiz ama Adıyaman’da yetişen tütün tam yetişene kadar haftalık sulama yapılmaktadır ve yapılan bu sulama bir o kadar güzel renk ve içim keyfi vermektedir. Bizler de dernek olarak bu güzel tütünü sizlere ilk elden alıp gerçekten tütün zevkine varmamanız için elimizden gelen her türlü çabayı harcıyoruz. 

 

kaynak: adiyaman tütünü