Adıyaman tütünü nikotin oranı

Adıyaman tütünü nikotin oranı adıyaman tütünü

        Adıyaman tütünü nikotin oranı

Adıyaman tütünü nikotin oranı

 

Tüm bitkisel ürünlerdeki gibi tütünde de içerdiği organiklerin oranı farklıdır. Ve Fizyolojik olaylardan sonra organiklerin tümü parçalanır yanar ve geriye sadece anorganik dediğimiz anyon ve katyonlardan oluşmuş kil halinde bir karışım kalmaktadır.

Kuru maddenin toplam ağırlığının takriben %11-25 oranını ise mineral maddelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla bu oran tütünlerde oldukça fazladır. Yine de şark tipi tütünlerde diğer tütünlere nazaran kül olarak belirlenmiş olan mineral maddeler oranı ise çok azdır. Tütün tipleri arasında en çok ham kül miktarı Burleylerde tütünü dediğimiz tütünde saptanmıştır.

 

Ayrıca nikotinin tütün organları üzerinde yoğunluk dağılımı çeşitlilik gösterir. Ayrıca ekilen yerinin havasına iklimine toprağına göre farklı bir manzara sergilemektedir. Nikotin bulundurma oranları en çok yapraklarda, sonra sırasıyla kökte ve en az oranları ise sürgülerde ve gövdededir. Olgunlaşmış tütün tohumlarında ise nikotin hiçbir şekilde rastlanılmamıştır. Nikotin oranları tütünün organlarında farklı olduğu gibi alt ve üst yapraklarda ve hatta bir yaprağın değişik kısımlarında da, yani yaşlı dokularda çok, iç ve alt bölümlerde (daha genç dokulu olan kısımlarda) daha az nikotin vardır. Bunu aşağıda verdiğimiz şekilde de kanıtlamak mümkündür.

 

Tütünde nikotin oranları dip yapraklardan uca doğru mütemadiyen artar ve uç yapraklarda yeniden azalmaktadır. Nikotin oranı gece ve gündüze doğru da farklılık göstermektedir. Diğer koşullardan da dikkate aldığımızda ise ekolojiye uygulana tarım tekniğine ve çeşidine bağlı olarak da farklılıklar olmaktadır. Örneğin kuraklık koşullarında üretilen Adıyaman tütünü diyelim nikotin oranı düşüktür. Nikotinin proteinlerle yakından ilişkisi olduğu için, kuvvetli, humuslu, taban arazilerde üretilen tütünler yüksek nikotinlidir. Sulu tütünlerde ise yine nikotin içeriği de daha düşüktür.

Tütünde nikotin seviyesi üzerinde etkili olan bir faktör de tepe kırımlarıdır. Hatta tepe kırımının sığ ya da derin olması bile etkinlik derecesini belirler. Örneğin % 2 nikotinli bir çeşide derin tepe kısmı uygulanmasıyla Adıyaman tütünü nikotin oranı yani nikotin seviyesi % 45’e kadar yükseldiği görülmüştür.

Sarma tütünü nikotin oranı

Sarma tütünü nikotin oranı ve Hangi tütünde ne kadar nikotin bulunur?

Tütünlerde nikotin miktarı yaprakların olgunlaşma ve kurutulma dönemlerinde bir düşüş eylemi gösterir ve bu azalma önceki miktarın % 30’una kadar düşebilmektedir. Fermantasyon ve bakım dönemlerinde de tütünlerin nikotin miktarlarında az da olsa bir azalma gözlenmektedir.

 

Tütünde fiziksel ve Teknik nitelikleri sırasıyla

1–Yaprak büyüklüğü,

2–Yaprak morfolojisi, yaprak biçimi, zenep (sap) biçimi ve uç açısı durumu,

3–Yaprağın rengi ve parlaklığı,

4–Yaprağın doku durumu: incelik-kalınlık, doku yoğunluğu, sağlamlık, esneklik ve damarlılık nitelikleri, 5–Koku niteliği,

 6–Yanma niteliği,

 7–Arızalar, hastalıklar ve zararlıların etkisi,

8–Nem alma ve koruma(higroskopisite) niteliği.

 

 

Türkiye'de Üretimi Yapılan Tütün Menşeyleri Fiziksel Özellikleri 

 

Menşei

Boyut

Form

Sap Şekli

Renk

İzmir tütünü

Küçük, kısmen orta

Hafif karınlı

Basma

Sarı, açık sarı ve bunların kırmızımsı ve yeşilimsi nüansları

Trabzon tütünü

Büyük

Karınlı

Orta yaşmaklı

Kırmızı, koyu kırmızı

Samsun Maden

Küçük

Hafif omuzlu

Dar yaşmaklı

Açık kırmızı, kırmızı

Samsun Canik

Küçük

Sığır dili

Geniş yaşmaklı

Koyu kırmızı, kırmızı, açık kırmızı

Samsun Evkaf

Küçük

Aşağı karınlı

Dar yaşmaklı

Kırmızı, açık kırmızı

Bafra tütünü

Küçük kısmen orta

Hafif omuzlu

Dar yaşmaklı

Kırmızı, koyu kırmızı

Alaçam tütünü

Orta, kısmen küçük

Aşağı karınlı

Dar yaşmaklı

Kırmızı, koyu kırmızı, açık kırmızı

Gerze, Sinop

Orta, kısmen küçük

Hafif omuzlu

Dar yaşmaklı

Kırmızı

Gümüşhacıköy

Küçük

Yukarı karınlı

Basma

Sarı, açık sarı, açık kırmızı

Erbaa, Taşova

Orta

Karınlı

Orta yaşmaklı

Sarı, açık kırmızı, açık sarı

Bursa tütünü

Orta, kısmen büyük

Omuzlu

Dar yaşmaklı

Açık kırmızı, kırmızı

Agonya tütünü

Orta, kısmen büyük

Karınlı

Dar yaşmaklı

Sarı, açık kırmızı

Adıyaman tütünü

Orta, kısmen büyük

Sığır dili

Geniş yaşmaklı

Sarı, açık kırmızı, kırmızı

Bitlis tütünü

Orta

Karınlı

Geniş yaşmaklı

Sarı, açık sarı

Muş tütünü

Orta, kısmen büyük

Karınlı

Geniş yaşmaklı

Sarı, açık sarı, kırmızı

Silvan, Sason

Orta, kısmen büyük

Karınlı

Geniş yaşmaklı

Sarı, açık kırmızı ve yeşilimsi sarı

 

Adıyaman Tütünü

 

Türkiye'de Üretimi Yapılan Tütün Menşeyleri Kimyasal Özellikleri ve Adıyaman tütünü nikotin oranları bilgileri

 

Menşeyleri

Doku

Koku

İçim

Nikotin %

Protein Azot

İndirgen Madde

İzmir tütünleri

Kalın, kalınca     

Hafif kokulu

Yavaş ve tatlı

0,25 0,90

0,90 1,30

15 -20

Trabzon tütünleri

İnce

Nötr

Sertçe3

3,5-4

2

3

Samsun Maden

İnce

Hafif kokulu

Tatlı ve tokça

0,7-1

1,5

10

Samsun Canik

İnce

Çok kokulu

Tok

0,70-1

1,6

7

Samsun Evkaf

İnce

Nötr

 

0,70-1

1,5

11

Bafra tütünü

İnce

Kısmen kokulu ve nötr

Tok, tokça

0,8-1,1

1,7

10

Alaçam tütünü

Kalınca

Nötr

Tokça

0,7-1,1

1,7

9

Gerze, Sinop

Kalınca

Nötr

Tokça

0,8-1,3

1,7

10

Gümüşhacıköy

Kalınca

Nötr

Yavaş ve tatlı

0,9-1,3

1,6

14

Erbaa tütünü, Taşova

Kalınca

Nötr

Yavaş

0,7-1

1,2

20

Bursa tütünü

Kalınca

Nötr

Yavaş tokça

0,8-1,2

1,4

12

Adıyaman tütünü

Kalınca

Nötr

Sert sertçe

1-2

1

15

İskenderun tütünü

Kalınca

Nötr

Sert ve tatlı

1,9-2,3

1,4

14

Yayladağ tütünü

Kalınca

Kokulu

Tok ve tatlı

1,2-1,7

1,3

15

Bitlis tütünü

Kalınca

Kokulu

Tokça tatlı

1-1,5

1

20

Muş tütünü

Kalınca

Kokulu

Sert ve tok

1,5-2,5

1,3

10

Silvan tütünü, Sason tütünü

Kalınca

Nötr

Sert ve tok

1-2

1,3

10

 

 

 

1- Tütünün en kıymetli bileşimleri grubu          

- Alkoloidler grubu                                  

Nikotin

Diğer Alkoloidler                                                                      

- Aromatik maddeler grubu                     

Uçucu Eterik Yağlar

Reçineler

 

2- Nötr ekstremli maddeler grubu

- Karbonhidratlar                                   

İndirgen Şekerler

Hücre yapısı sabit karbonhidratlar

- Organik asitler

- Boyar maddeler

3- Tütünün kalitesini negatif yönde etkileyen maddeler grubu

- Proteinler

- Protein olmayan bazı (N)’lu maddeler