Adıyaman tütünü nikotin oranı
Adıyaman tütünü nikotin oranı adıyaman tütünü
Adıyaman tütünü nikotin oranı
Tüm bitkisel ürünlerdeki gibi tütünde de içerdiği organiklerin oranı farklıdır. Ve Fizyolojik olaylardan sonra organiklerin tümü parçalanır yanar ve geriye sadece anorganik dediğimiz anyon ve katyonlardan oluşmuş kil halinde bir karışım kalmaktadır.
Kuru maddenin toplam ağırlığının takriben %11-25 oranını ise mineral maddelerden oluşmaktadır. Dolayısıyla bu oran tütünlerde oldukça fazladır. Yine de şark tipi tütünlerde diğer tütünlere nazaran kül olarak belirlenmiş olan mineral maddeler oranı ise çok azdır. Tütün tipleri arasında en çok ham kül miktarı Burleylerde tütünü dediğimiz tütünde saptanmıştır.
Ayrıca nikotinin tütün organları üzerinde yoğunluk dağılımı çeşitlilik gösterir. Ayrıca ekilen yerinin havasına iklimine toprağına göre farklı bir manzara sergilemektedir. Nikotin bulundurma oranları en çok yapraklarda, sonra sırasıyla kökte ve en az oranları ise sürgülerde ve gövdededir. Olgunlaşmış tütün tohumlarında ise nikotin hiçbir şekilde rastlanılmamıştır. Nikotin oranları tütünün organlarında farklı olduğu gibi alt ve üst yapraklarda ve hatta bir yaprağın değişik kısımlarında da, yani yaşlı dokularda çok, iç ve alt bölümlerde (daha genç dokulu olan kısımlarda) daha az nikotin vardır. Bunu aşağıda verdiğimiz şekilde de kanıtlamak mümkündür.
Tütünde nikotin oranları dip yapraklardan uca doğru mütemadiyen artar ve uç yapraklarda yeniden azalmaktadır. Nikotin oranı gece ve gündüze doğru da farklılık göstermektedir. Diğer koşullardan da dikkate aldığımızda ise ekolojiye uygulana tarım tekniğine ve çeşidine bağlı olarak da farklılıklar olmaktadır. Örneğin kuraklık koşullarında üretilen Adıyaman tütünü diyelim nikotin oranı düşüktür. Nikotinin proteinlerle yakından ilişkisi olduğu için, kuvvetli, humuslu, taban arazilerde üretilen tütünler yüksek nikotinlidir. Sulu tütünlerde ise yine nikotin içeriği de daha düşüktür.
Tütünde nikotin seviyesi üzerinde etkili olan bir faktör de tepe kırımlarıdır. Hatta tepe kırımının sığ ya da derin olması bile etkinlik derecesini belirler. Örneğin % 2 nikotinli bir çeşide derin tepe kısmı uygulanmasıyla Adıyaman tütünü nikotin oranı yani nikotin seviyesi % 45’e kadar yükseldiği görülmüştür.
Sarma tütünü nikotin oranı ve Hangi tütünde ne kadar nikotin bulunur?
Tütünlerde nikotin miktarı yaprakların olgunlaşma ve kurutulma dönemlerinde bir düşüş eylemi gösterir ve bu azalma önceki miktarın % 30’una kadar düşebilmektedir. Fermantasyon ve bakım dönemlerinde de tütünlerin nikotin miktarlarında az da olsa bir azalma gözlenmektedir.
Tütünde fiziksel ve Teknik nitelikleri sırasıyla
1–Yaprak büyüklüğü,
2–Yaprak morfolojisi, yaprak biçimi, zenep (sap) biçimi ve uç açısı durumu,
3–Yaprağın rengi ve parlaklığı,
4–Yaprağın doku durumu: incelik-kalınlık, doku yoğunluğu, sağlamlık, esneklik ve damarlılık nitelikleri, 5–Koku niteliği,
6–Yanma niteliği,
7–Arızalar, hastalıklar ve zararlıların etkisi,
8–Nem alma ve koruma(higroskopisite) niteliği.
Türkiye'de Üretimi Yapılan Tütün Menşeyleri Fiziksel Özellikleri
Menşei |
Boyut |
Form |
Sap Şekli |
Renk |
İzmir tütünü |
Küçük, kısmen orta |
Hafif karınlı |
Basma |
Sarı, açık sarı ve bunların kırmızımsı ve yeşilimsi nüansları |
Trabzon tütünü |
Büyük |
Karınlı |
Orta yaşmaklı |
Kırmızı, koyu kırmızı |
Samsun Maden |
Küçük |
Hafif omuzlu |
Dar yaşmaklı |
Açık kırmızı, kırmızı |
Samsun Canik |
Küçük |
Sığır dili |
Geniş yaşmaklı |
Koyu kırmızı, kırmızı, açık kırmızı |
Samsun Evkaf |
Küçük |
Aşağı karınlı |
Dar yaşmaklı |
Kırmızı, açık kırmızı |
Bafra tütünü |
Küçük kısmen orta |
Hafif omuzlu |
Dar yaşmaklı |
Kırmızı, koyu kırmızı |
Alaçam tütünü |
Orta, kısmen küçük |
Aşağı karınlı |
Dar yaşmaklı |
Kırmızı, koyu kırmızı, açık kırmızı |
Gerze, Sinop |
Orta, kısmen küçük |
Hafif omuzlu |
Dar yaşmaklı |
Kırmızı |
Gümüşhacıköy |
Küçük |
Yukarı karınlı |
Basma |
Sarı, açık sarı, açık kırmızı |
Erbaa, Taşova |
Orta |
Karınlı |
Orta yaşmaklı |
Sarı, açık kırmızı, açık sarı |
Bursa tütünü |
Orta, kısmen büyük |
Omuzlu |
Dar yaşmaklı |
Açık kırmızı, kırmızı |
Agonya tütünü |
Orta, kısmen büyük |
Karınlı |
Dar yaşmaklı |
Sarı, açık kırmızı |
Adıyaman tütünü |
Orta, kısmen büyük |
Sığır dili |
Geniş yaşmaklı |
Sarı, açık kırmızı, kırmızı |
Bitlis tütünü |
Orta |
Karınlı |
Geniş yaşmaklı |
Sarı, açık sarı |
Muş tütünü |
Orta, kısmen büyük |
Karınlı |
Geniş yaşmaklı |
Sarı, açık sarı, kırmızı |
Silvan, Sason |
Orta, kısmen büyük |
Karınlı |
Geniş yaşmaklı |
Sarı, açık kırmızı ve yeşilimsi sarı |
Türkiye'de Üretimi Yapılan Tütün Menşeyleri Kimyasal Özellikleri ve Adıyaman tütünü nikotin oranları bilgileri
Menşeyleri |
Doku |
Koku |
İçim |
Nikotin % |
Protein Azot |
İndirgen Madde |
İzmir tütünleri |
Kalın, kalınca |
Hafif kokulu |
Yavaş ve tatlı |
0,25 0,90 |
0,90 1,30 |
15 -20 |
Trabzon tütünleri |
İnce |
Nötr |
Sertçe3 |
3,5-4 |
2 |
3 |
Samsun Maden |
İnce |
Hafif kokulu |
Tatlı ve tokça |
0,7-1 |
1,5 |
10 |
Samsun Canik |
İnce |
Çok kokulu |
Tok |
0,70-1 |
1,6 |
7 |
Samsun Evkaf |
İnce |
Nötr |
|
0,70-1 |
1,5 |
11 |
Bafra tütünü |
İnce |
Kısmen kokulu ve nötr |
Tok, tokça |
0,8-1,1 |
1,7 |
10 |
Alaçam tütünü |
Kalınca |
Nötr |
Tokça |
0,7-1,1 |
1,7 |
9 |
Gerze, Sinop |
Kalınca |
Nötr |
Tokça |
0,8-1,3 |
1,7 |
10 |
Gümüşhacıköy |
Kalınca |
Nötr |
Yavaş ve tatlı |
0,9-1,3 |
1,6 |
14 |
Erbaa tütünü, Taşova |
Kalınca |
Nötr |
Yavaş |
0,7-1 |
1,2 |
20 |
Bursa tütünü |
Kalınca |
Nötr |
Yavaş tokça |
0,8-1,2 |
1,4 |
12 |
Kalınca |
Nötr |
Sert sertçe |
1-2 |
1 |
15 |
|
İskenderun tütünü |
Kalınca |
Nötr |
Sert ve tatlı |
1,9-2,3 |
1,4 |
14 |
Yayladağ tütünü |
Kalınca |
Kokulu |
Tok ve tatlı |
1,2-1,7 |
1,3 |
15 |
Bitlis tütünü |
Kalınca |
Kokulu |
Tokça tatlı |
1-1,5 |
1 |
20 |
Muş tütünü |
Kalınca |
Kokulu |
Sert ve tok |
1,5-2,5 |
1,3 |
10 |
Silvan tütünü, Sason tütünü |
Kalınca |
Nötr |
Sert ve tok |
1-2 |
1,3 |
10 |
1- Tütünün en kıymetli bileşimleri grubu
- Alkoloidler grubu
Nikotin
Diğer Alkoloidler
- Aromatik maddeler grubu
Uçucu Eterik Yağlar
Reçineler
2- Nötr ekstremli maddeler grubu
- Karbonhidratlar
İndirgen Şekerler
Hücre yapısı sabit karbonhidratlar
- Organik asitler
- Boyar maddeler
3- Tütünün kalitesini negatif yönde etkileyen maddeler grubu
- Proteinler
- Protein olmayan bazı (N)’lu maddeler