ADIYAMAN TÜTÜNÜ KALITESINI NASIL ANLARIZ
ADIYAMAN TÜTÜNÜ KALITESINI NASIL ANLARIZ
Adıyaman tütünü kalitesini nasıl anlarız, adıyaman tütünü nasıl anlaşılır
Tütünler yaprak halinde pek yanmazlar. Bundan dolayı yanma vakasını kolaylaştırmak amacıyla yaprak tütünler ince ince kıyılırlar. Adıyaman tütünü Kıyım enleri üç ayrı gruba ayrılır.
1- İnce kıyım: Kıyım eni 0,50-0,65 mm
2- Orta kıyım: Kıyım eni 0,70-0,85 mm
3- kalın kıyım: Kıyım eni 0,90-1,00 mm
Kıyım eni inceldikçe:
– Sigaraların yanması kolaylaşır.
– Kıyılmış tütünlerin dolguluk niteliği artar, dolaylı olarak gramaj azalır.
– Damarlar daha ince kıyılmış olacağından halk deyimi ile odun durumundan çıkar.
– Sigaralar fazla sıkı ve katı olmaz yumuşak ve elastik olur.
– İnce kıyılmış sigaralar, sigara içinde kalan fazla hava içim çekilişinde alınan duman daha bolca hava ile beraber alınacağından içimleri daha hafifçe ve tatlıca olur.
Adıyaman tütünü mamulleri ve kıyılmış tütünlerin içim karakterleri altı başlık altında incelebilir*:
A- Sertlik: Sertlik önemli bir stratejik faktördür. Genellikle nikotin oranının değişimi ile ilgili olarak yavaş, tok ve sert olmak üzere üç gruba ayrılır. Mamulün ¼ lük bölümü yandıktan sonrasında kendi içim sertliğini tam olarak vermektedir. ¼’ü yanmış mamul ağız yolu ile uzun bir nefes çekilir. Bünyede yaptığı fizyolojik etkiye göre değerlendirilir.
1- Yavaş grubu: Fizyolojik tesiri ağızda hafif, boğazda ise belirli bir yanma oranı gösteren ve içiciyi doyurucu olmayan çeşitlerin sertliği genellikle yavaş gruba girer. Bu grupta çok yavaş, yavaş ve tokça yavaş olarak üçe ayrılır. Nikotin oranı %1’in altındadır.
2- Tok grubu: Fizyolojik etkisi ne yavaş grubu kadar hafifçe ne de sert grubu kadar çok etkili olmayan ve orta aşama hissedilen içim karakterleri genellikle tok gruba girer. Tokça, tok ve sertçe-tok olarak kendi içinde üçe ayrılır. Nikotin oranı %1 yöresindedir.
3- Sert grubu: Fizyolojik tesiri en güçlü olan gruptur. Bu grupta sertçe, sert ve çok sert bölümlerine ayrılır. Nikotin oranı %1’in üzerindedir.
B- Tatlılık: Karbonhidrat oranının değişimi ile ilgili olarak ürünlerin tatlılık nü ensları ortaya çıkar. Mamulün ¼ lük bölümü yandıktan sonra, derince bir nefes çekilir ve duman ciğerlere alınmadan ağız boşluğunda 5 saniye kadar tutulur sonra dışarı bırakılır. Dil üzerine yapılan fizyolojik etkiye nazaran tatlılık ve varsa acılık tespit edilir. Bu tesir 5 grupta toplanabilir.
1- Çok tatlı: Tatlılığı çok belirgin olarak duyuran ve çok hoşa giden bir fizyolojik etkiye haizdir. Şeker oranı %12–15 arasındadır.
2- Tatlı: Tatlılığı belirgin olarak duyuran ve hoşa giden bir etkisi vardır. Şeker oranı %10–12 arasındadır.
3- az tatlı: Tatlılık derecesini az duyuran etki ye haizdir. Şeker oranı %8–10 arasındadır.
4- Tatsız (yavan): Tatlılık yâda acılık duyumlarını belli etmez. Şeker oranı düşüktür.
5- Acı: Dil üzerindeki fizyolojik duyumu acılıktır.
C- Koku: Adıyaman tütünü yaprak ve kıyılmış haldeki kokuları ile içim kokuları farklıdır. Tütünlerin yaprak veya kıyılmış biçimde koklanmalarından duyulan kokuya zahiri (görünen) koku, içilirken meydana gelen dumanın kokusuna da içim kokusu deyimleriyle nitelendirilmektedir. Ülkemizde üretilen tütünlerin hücreler arası boşluğu az olduğundan, Amerikan (Virginia tütünlerinin hücreleri arası boşluğu fazla) tütünleri şeklinde dışarıdan verilen koku ve katkı maddelerini alma kabiliyetleri zayıftır. Kıyılmış tütün alırken kokulu tütünlerimizden olan Bitlis, Çelikhan, Yayladağı, Bafra benzer biçimde tütünlerle yapılmış paçal almanızı öneririm.
Önemli stratejik faktörlerdendir. Bu kokular natürel tütün kokusu, fenol meydana gelen hoş koku (doğal hoş koku)ve değişik kimyasal katkı kokularıdır. Mamulün ¼ lük bölümü yandıktan sonrasında derince bir nefes çekilir. Duman ciğerlere alınmadan ağız boşluğunda toplanır. Bekletilmeden dumanı hava akımı olmayan bir yere çıkarılır ve arkasından bu duman koklanır. Koku duyumunu bildiren burundaki fizyolojik etkilerin değerlendirmesi yapılır.
1- Çok kokulu: Aromalı yahut katkı kokulu niteliği ve fizyolojik etkisi çok belirlidir. Koku içiciden başka etrafında bulunanlar tarafınca duyulur.
2- Kokulu: Aromalı veya katkı kokulu niteliği ve fizyolojik etkisi belirlidir.
3- azca kokulu: Aromalı yâda katkı kokulu niteliği ve fizyolojik tesiri azca belirlidir.
4- yansız kokulu: Aroma ve katkı koku niteliği bulunmayan, hoşa giden veya gitmeyen bir koku belli etmeyen, fizyolojik tesiri vardır.
5- fena kokulu: Hoşa gitmeyen veya içiciyi tiksindiren fizyolojik etkisi olan kokudur.
Adıyaman tütünü sonradan koku vermek için önce kurutmak, yani tütünün içindeki suyu attırıp verilmek istenen koku, sıvı içinde eritilip, kapalı bir ortamda tütüne sprey püskürtmesi şeklinde verilir.
D- Yakarlık: azca nikotinli, hafifçe ve fazla şekerli, tatlı içimli sigaralarda tesiri belirlidir. Mamulün ¼ lük bölümü yandıktan sonrasında derin bir nefes çekilerek duman boğazca yönüne alınır. Ağız ve boğazda yaptığı fizyolojik etki ve derecesi tespit edilir.
1- Yakarlık yoktur: Ağız ve boğazda fizyolojik bir yakarlık etkisi yoktur.
2- az yakarlık: Ağız ve boğazda hafifçe derecede yakarlık tesiri duyulur.
3- Çok yakarlık: Ağız ve özellikle boğazdaki fizyolojik etkisi çok yakarlık olarak duyulur.
4- Kavurucu: Ağız ve özellikle boğazdaki fizyolojik tesiri şiddetli yakarlık ve kavurucu olarak duyulur.
E- Yanma: Yakılarak içilen Adıyaman tütünü mamullerinden sigaranın rutubet oranı %11–12 limitlerinde ve sıkılık derecesinin de normal olması gereklidir. Yanma noktasından başlanarak 5 santimetrelik kısmının yanma süresi ile değerlendirilir ve beş gruba ayrılır.
1- Çok iyi yanan: Yanma süresi 10–11 dakika,
2- İyi yanan: Yanma süresi 12–13 dakika,
3- Orta yanan: Yanma süresi 14–15 dakika,
4- Güç yanan: Yanma süresi 16–17 dakika,
5- fena yanan: Yanma süresi 18–19 dakika,
Dakikada 3,3 mm yanan Türk tütünleri statik yanma hızı 15 dakikada 5 cm ile orta hızda yanan tütünlerdendir. Bur ley tütünlerinin yanma hızı ise dakikada 6,2 mm’dir (Coşuşta).
F- Kül rengi: Tütün külünün rengi kalite göstergesidir. Külün açık renkli olması kalitenin yüksekliğini gösterir ve müşteriler tarafından aranan bir özelliktir. Tersine kül rengi koyulaştıkça kalite bozulmakta ve müşteriler tarafınca beğenilmemekte, şikâyet konusu olmaktadır. Kimyasal yönden de kül renginin, iyi yanma ve organik maddelerin tam yanması ile yakın ilişkisi vardır. İyi yanma ile organik maddelerin bir kısmı yanmadan kömürleşirse kül rengi siyaha doğru gider. Hava akımı olmayan bir yerde mamulün ¼ lük bölümünün kendi kendine yanmasından sonra oluşan kül beyaz renkli bir tablaya bastırılarak kül rengine yöntemiyle bakılır. Kül rengi tespit edilir. Kül rengi ile kalite değeri arasında ilişki beş gruba ayrılır.
1- Açık renk(beyaz): Üstün kaliteli,
2- Açık gri: Kaliteli,
3- Gri: Orta kaliteli,
4- Koyu gri: Düşük kaliteli,
5- Siyah: Çok düşük kaliteli.
adıyaman tütünü nasıl anlaşılır Adıyaman tütünü kıyım eninin ince yapılabilmesi, tütünlerin esneklik karakterleri ile yeteri kadar rutubetlendirilmiş olmalarına bağlıdır. Yüksek nevilik mamuller ince, orta nevilik mamuller orta ve düşük nevilik mamuller de kalın kıyım eni ile kıyılırlar. Çarşı ve pazarlarda satışı yapılan kıyılmış tütünlerin, çok ince kıyıldıklarını(0,10–0,30 mm) gözlemlemekteyim. İnce kıyılmış tütünlerin tavını çok iyi korumak lazımdır. Çok çabuk tavlarını kaybettiklerinden toz haline dönüşebilir. Özellikle kıyılmış tütün kullananların, tütünlerini küçük naylon poşetlerde muhafaza etmeleri, poşet içlerine marul yaprağı şeklinde rutubet verici bir unsur eklemeleri ile düzgü sel, tavında kıyılmış tütün kullanabileceklerdiradıyaman tütünü nerede satılır.
adıyaman tütünü nasıl anlaşılır Bunca geçen zaman Amerikan sigaralarına tonlarca para ödedik. Aldığımız sigaraların üzerinde hep şu ibare vardı “ Dünyaca ünlü Türk ve Amerikan tütünlerinden üretilmiştir” ibaresi bunun çoğunluğu Türk tütünü olmasından dolayıdır ki bu ibareyi okudukça hep aklıma soru işareti gelirdi “adamlara bak ya bizim tütünümüzüadıyaman tütünü nerede satılır çiftçimizden yok parasına alıyorlar bunu sigara yapıp bize fahiş fiyata satıyorlar. Hem benim çiftçimin emeğinin karşılığını vermiyorlar hem de beni kandırıyorlar” bu vaziyet senelerce beni inanılmaz bir şekilde rahatsız etti.
https://adiyamantutunual.net/Icerik/Adiyaman-tutunu-kalitesini-nasil-anlariz/30
kaynak Adıyaman tütünü