2015 YILI ÜRÜNÜ TÜTÜNÜ ALIMINA BAŞLANDI
2015 YILI ÜRÜNÜ TÜTÜNÜ ALIMINA BAŞLANDI
SARUHANLI - Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, 2015 yılı ürünü tütün alımlarının kapalı pazaryerinde başladığını söyledi.
Oda Başkanı Aydoğan Okur Saruhanlı Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ile birlikte tütün alımı ve Çelikhan tütünü yapılan yeri ziyaret ederek incelemelerde bulundular.
İlçe Kaymakamı Kanyılmaz, burada üreticilerin problemlerini dinleyerek, bol kazanç ve bereket getirmesini diledi.
Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ziyaretin peşinden tütün ile ilgili ve Adıyaman tütünü Kardelen Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada ilçede tütün alımlarına başlandığını, ürünün başfiyatının 14 lira olarak açıklandığını belirtti.
Üreticilerin koliler içine koydukları tütünleri traktörlerle tütün ekimi meydana getirilen mahallelerden ilçeye getirdiklerini ifade eden Okur, tütünlerin burada ilgili firma tarafınca teslim alındığını dile getirerek şöyle mevzuştu:
İlçemizde bu yıl 31 bin dekar alanda tütün üretimi yapıldı. Birkaç yıl öncesine kadar tütün üretimi azalmıştı. Ancak tütün üretiminde büyük bir değişiklik yaşanıyor. Kota uygulaması kalktı. Üretici parasını hasattan sonra değil, ürünü ekmeden önce avans şeklinde almaya başladı. Tütünün fiyatı da arttı. Dünyada tütün stokları kalmadı. Bu yüzden tütüncülük tekrar canlandı. İlçemizde bu yıl ortalama 3 bin çiftçi tütün ekti. Gelecek yıl üretimin daha artması planlanıyor.
Saruhanlının kırsal mahallelerinde geçmişte tek geçim deposunun tütün üretimi ve Adıyaman tütünü olduğunu belirten Okur, 2002 yılına kadar ilçedeki tütün ekim alanının 120 bin dekar yörende olduğunu kaydederek şu bilgileri verdi:
2002 yılından sonrasında tütün üretimi düştü. Üretim alanı 2003´te 105 bin, 2006´da 75 bin, 2009´da 26 bin, 2013´te 20 bin, 2014´te 20, sadece bu yıl 31bin dekarlık alanla kısmen de olsa bir artış gözlendi. Umut ediyoruz ki fiyatlar önümüzdeki dönemlerde birazcık daha artar, üretici emeğinin karşılığını alır.
Saruhanlı ´da tütün alımı ve Adıyaman tütünü meydana getiren firmalardan Türkiye Tütünleri A.Ş Ege Bölge Sorumlusu yetkililerinden alınan bilgiye bakılırsa sözleşmeli üretim sistemi kapsamında antsak kalma yaptıkları üreticilerin tütünlerini almaya başladıkları öğrenildi.
Şirket Yetkilileri, Ürünün fiyatının kalitesine göre 11 ile 14 lira içinde değiştiğini, Saruhanlı bölgesinde yetişen tütünlerin genellikle kaliteli bulunduğunu söyledi.
Saruhanlı´nın Çullu görece mahallesinde tütün üretimi meydana getiren Halil İbrahim Dirik ise, 15 dekar tarlasında tütün üretimi meydana getirdiğini, dekar başı 100 kilogram ürün almış olduğunu, 13 lira 50 kuştan da sattığını söyledi.
https://adiyamantutunual.net/Icerik/2015-Yili-Urunu-Tutunu-alimina-baslandi/48
kaynak Adıyaman tütünü